Meta AI’nin araştırmacıları, mobil cihazlar için tasarlanmış MobileLLM isimli yeni ve kompakt bir dil modelini tanıttı.

Meta AI Mobil Aygıtlar İçin Kompakt Bir Yapay Zeka Dil Modeli Üzerinde Çalışıyor

yazar:

kategori:

Meta AI’nin araştırmacıları, mobil cihazlar için tasarlanmış MobileLLM isimli yeni ve kompakt bir dil modelini tanıttı.

Akıllı telefon üreticileri, cihazlarına yapay zeka özellikleri eklemek adına büyük yatırımlar gerçekleştiriyor. Meta, mobil cihazlar ve tabletler gibi sınırlı kapasiteye sahip aygıtlar için daha kompakt bir dil modeli geliştiriyor. Bu model, verimli yapay zekanın boyutlarını yeniden şekillendiriyor.

Meta Reality Labs, PyTorch ve Meta AI Research (FAIR) ekiplerinden oluşan bir grup, 1 milyardan az parametreye sahip bir model üzerinde çalışıyor. Bu model, GPT-4 gibi devasa modellerin yalnızca binde biri büyüklüğünde. GPT-4’ün 1 trilyondan fazla parametresi var.

Meta’nın baş yapay zeka bilimcisi Yann LeCun, X platformunda yaptığı bir açıklamada, araştırmanın ayrıntılarını paylaştı. MobileLLM adındaki bu dil modeli, akıllı telefonlar ve diğer cihazlara yapay zeka yetenekleri sunacak.

Yürütülen araştırmaya göre, daha küçük modeller, genişlik yerine derinliğe odaklanarak model performansını iyileştiriyor. Ayrıca, depolama alanı sınırlı cihazlarda verimliliği artırmak için gelişmiş ağırlık paylaşım teknikleri kullanıldı. Bu süreçte, gömülü paylaşım, gruplanmış kuyruk sorgusu ve bloklu ağırlık paylaşımı gibi yöntemler dikkat çekti.

Araştırmada öne çıkan bir diğer nokta, yalnızca 350 milyon parametreye sahip MobileLLM’in, 7 milyar parametrelik LLaMA-2 modeliyle eşdeğer performans sergilemesiydi. Yeni yapay zeka gelişmelerinden Siri’nin Yeni Yapay Zeka Güncellemesi İçin Geri Sayım Başladı haberimizi okuyabilirsiniz.

Paylaş, eş dost da duysun!

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir