YouTube, yapay zeka tabanlı müzik araçları için popüler sanatçıların eserlerini kullanma hakkı elde etmek amacıyla büyük müzik şirketleriyle görüşmelere başladı.

YouTube Yapay Zeka Kullanımı İçin Müzik Endüstrisiyle Anlaşma Yolunda

yazar:

kategori:

YouTube, yapay zeka tabanlı müzik araçları için popüler sanatçıların eserlerini kullanma hakkı elde etmek amacıyla büyük müzik şirketleriyle görüşmelere başladı. Google’a ait olan bu video platformu, bu yıl piyasaya sürmeyi planladığı yeni yapay zeka teknolojilerini geliştirmek için müzik endüstrisi devleriyle iş birliği yapmayı amaçlıyor. Geçen sene, ünlü sanatçıların tarzlarını taklit edebilen bir yapay zeka özelliğini tanıtan YouTube, şimdi bu teknolojiyi daha ileriye taşıyarak büyük müzik şirketleriyle anlaşmalar yapmayı hedefliyor.

YouTube’un Universal Music Group (UMG), Sony Music Entertainment ve Warner Records gibi binlerce sanatçının haklarını elinde bulunduran şirketlerle lisans anlaşmaları yapma niyetinde olduğu bildiriliyor. Şirketin, lisans hakları için toplu bir ödeme yapmayı teklif ettiği söyleniyor yani ödeme tek seferde gerçekleşecek. Ancak, birçok sanatçı, yapay zeka kullanılarak üretilen müziğin kendi eserlerinin değerini düşürebileceği gerekçesiyle bu tür teknolojilere karşı çıkıyor.

YouTube, geçtiğimiz yıl metin tabanlı girdilerle kısa müzik parçaları oluşturabilen bir yapay zeka aracını denemeye başlamıştı. “Dream Track” adı verilen bu servis, başlangıçta tanınmış şarkıcıların seslerini ve şarkı sözlerini taklit edecek şekilde tasarlanmıştı. Ancak, Charli XCX, Troye Sivan ve John Legend gibi sadece on sanatçı bu test sürecine katılmayı kabul etmiş ve Dream Track sınırlı bir içerik üreticisi topluluğuna sunulmuştu.

YouTube, Dream Track’i genişletme planları olmadığını belirtirken, diğer yapay zeka uygulamaları için müzik şirketleriyle görüşmeler yaptığını açıkladı. Raporlara göre, YouTube’un onlarca sanatçının müziklerini lisanslamayı ve bu eserleri yapay zeka eğitiminde kullanmayı planladığı ifade ediliyor.

Diğer yandan, Billie Eilish, Pearl Jam ve Katy Perry gibi 200’den fazla sanatçı, müzik şirketlerinin yapay zeka kullanarak insan sanatçıların haklarını ihlal etmesine ve onları değersizleştirmesine karşı çıkıyor. Sony, Warner ve Universal’ı temsil eden Amerika Kayıt Endüstrisi Birliği (RIAA), yapay zeka müziği konusunda öncü olan iki şirkete karşı telif hakkı ihlali davaları açmış ve her bir ihlal için 150 bin dolarlık tazminat talep etmişti. Güncel yapay zeka içeriklerimizden 2024 Razr Serisi Motorola ve Google Ortaklığıyla Yapay Zeka Yeniliklerine Kavuşuyor yazımızı okuyabilirsiniz.

Paylaş, eş dost da duysun!

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir