Tesla’nın CEO’su Elon Musk, Salı günü yaptığı bir açıklamada, Tesla’nın bu yıl Nvidia’dan 3 ila 4 milyar dolar arasında bir harcama yaparak donanım satın alacağını belirtti.

Elon Musk Tesla Adına Nvidia’dan 4 Milyar Dolarlık Donanım Satın Alacak

yazar:

kategori:

Tesla’nın CEO’su Elon Musk, Salı günü yaptığı bir açıklamada, Tesla’nın bu yıl Nvidia’dan 3 ila 4 milyar dolar arasında bir harcama yaparak donanım satın alacağını belirtti.

Musk, ayrıca bu yıl yapay zeka için planlanan 10 milyar dolarlık sermaye harcamasının yarısının şirket içi harcamalar olacağını ifade etti.

Erken saatlerde yapılan bir duyuruya göre, Tesla’nın Nvidia’ya, Tesla yerine X ve xAI şirketlerine yapay zeka işlemcilerinin sevkiyatını önceliklendirmesi gerektiğini bildirdiği öğrenildi.

Bu haber, Tesla’nın maaş paketiyle ilgili önemli bir hissedar oylamasından hemen önce geldi. Tesla, Nisan ayında bu yıl için 10 milyar doları aşkın sermaye harcaması öngördüğünü tekrarlamış ve gelecek yıllarda da sermaye harcamalarının yıllık 8 ila 10 milyar dolar arasında olmasını beklediğini açıklamıştı.

Nvidia ve AMD, yapay zeka GPU’larında yıllık ürün yenileme döngüsüne geçiş yaptı. Bu durum, üretken yapay zeka alanındaki talebin yüksek seviyede kalacağını gösteriyor. Şirketler, özellikle Nvidia’nın çözümleri için sıraya giriyorlar. Nvidia, H100, H200 ve yeni nesil Blackwell B200 ve B100 gibi GPU’larını yüzbinlerce adet satıyor. Elon Musk, yapay zeka şirketi xAI için gelecek dönemlerde 300 bin adet Nvidia B200 satın almayı planladığını duyurdu.

Musk, X platformunda yaptığı bir paylaşımda, xAI’nin birkaç ay içinde 100 adet Nvidia H100 GPU’sunu devreye alacağını belirtti. Ancak, yapay zeka ve teknolojideki ilerlemeleri göz önünde bulundurarak, veri merkezlerinin çoğunu H100’lerle doldurmak istemediğini ifade etti.

xAI, Musk’ın OpenAI ile rekabet etmek amacıyla kurduğu bir yapay zeka şirketidir. Şirket, Grok adında bir yapay zeka robotuna sahip ve bu robot X platformunda kullanıma sunulmuştur. Grok, X üzerinden anlık bilgilere erişebilmektedir. Nvidia’nın yeni Blackwell B200 modeli, H100 modeline kıyasla dört kat daha fazla eğitim performansı ve 30 kat daha fazla çıkarım performansı sağlamaktadır. Bu işlem gücü, xAI’nin model eğitimleri için büyük önem taşımaktadır. Son yapay zeka gelişmelerinden AMD ve Microsoft Yapay Zeka için Güçlerini Birleştiriyor yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Paylaş, eş dost da duysun!

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir