Advanced Micro Devices (AMD), Pazartesi günü en son yapay zeka işlemcilerini piyasaya sürerek, sektörün öncüsü Nvidia ile rekabete girişti.

AMD Nvidia’ya Rakip Olarak Yapay Zeka Çiplerini Çıkardı

yazar:

kategori:

Advanced Micro Devices (AMD), Pazartesi günü en son yapay zeka işlemcilerini piyasaya sürerek, sektörün öncüsü Nvidia ile rekabete girişti. Şirket, yapay zeka çipleri üzerine önümüzdeki iki yıl boyunca yapılacak geliştirmelerin ayrıntılarını da paylaştı.

Taipei’de düzenlenen Computex teknoloji fuarında, birçok teknoloji üreticisi yeni ürünlerini sergiledi ve AMD de bu üreticiler arasında yer aldı. AMD’nin CEO’su Lisa Su, Nvidia’ya meydan okuyarak, 2024’ün son çeyreğinde piyasaya sürülecek olan MI325X çipini tanıttı.

Yapay zeka veri merkezlerinde kullanılan ve karmaşık uygulamaları destekleyebilen gelişmiş çiplere olan talebin artması, yapay zeka programları geliştirme yarışını hızlandırdı. AMD, yapay zeka çipleri pazarında lider konumda olan ve pazar payının yaklaşık %80’ini elinde tutan Nvidia ile rekabet ediyor.

Nvidia, geçtiğimiz yıl yatırımcılara ürün sürüm döngülerini yıllık olarak hızlandırmayı planladığını duyurmuştu ve AMD de benzer bir stratejiyi benimsedi.

Lisa Su, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Yapay zeka, şirketimizin en önemli önceliği ve bu hedefe ulaşmak için tüm geliştirme kaynaklarımızı seferber ettik” dedi ve ekledi: “Her yıl, piyasada en rekabetçi ürün yelpazesine sahip olabilmek için bir sonraki büyük yeniliği geliştiriyoruz.”

AMD, 2025’te piyasaya sürülmesi planlanan ve yeni bir çip mimarisine dayanan MI350 adında bir çip serisi de duyurdu. Mevcut MI300 serisi yapay zeka çipleriyle karşılaştırıldığında, AMD, MI350’nin çıkarım işlemlerinde 35 kat daha iyi performans sergileyeceğini öngörüyor.

Ayrıca, AMD, 2026’da piyasaya sürülecek ve “Next” adı verilen yeni bir mimariye dayanacak olan MI400 serisini de tanıttı.

Nvidia’nın CEO’su Jensen Huang, Pazar günü yaptığı açıklamada, şirketin 2026’da piyasaya sürmeyi planladığı Rubin adlı yeni nesil yapay zeka çip platformunun GPU’lar, CPU’lar ve ağ çiplerini içereceğini belirtti. Wall Street yatırımcıları, şu ana kadar ivme kaybetmeyen yapay zeka gelişimine yatırım yapmaya devam ediyor ve çip üreticilerinden daha uzun vadeli hedefler bekliyor.

Pazartesi günü AMD hisseleri sabit kalırken, Nvidia hisseleri %3’ten fazla değer kazandı. AMD, 2023’ün başından bu yana değerini iki katına çıkardı; ancak, bu artış Nvidia’nın aynı dönemdeki yedi katlık artışının yanında gölgede kaldı.

Technalysis Research’ün baş analisti Bob O’Donnell, “AMD’nin Nvidia’ya meydan okuması ve Nvidia için alternatif arayan şirketlerin AMD’nin açıklamalarını memnuniyetle karşılayacağı kesin” diye konuştu.

Lisa Su, Nisan ayında yaptığı bir açıklamada, şirketin 2024 yılında yaklaşık 4 milyar dolarlık yapay zeka çipi satışı yapmayı hedeflediğini ve bu rakamın önceki tahminlerden 500 milyon dolar daha fazla olduğunu söyledi.

Computex etkinliğinde AMD, en yeni nesil merkezi işlemci birimlerinin 2024’ün ikinci yarısında piyasaya sürüleceğini duyurdu. İşletmeler genellikle veri merkezlerinde yapay zeka çiplerine öncelik verirken, AMD’nin bazı CPU’ları grafik işlemci birimleriyle birlikte kullanılıyor.

AMD, yapay zeka bilgisayarlarında cihaz içi yapay zeka görevlerini yerine getirmeye adanmış yeni nöral işlem birimlerinin (NPU) mimarisini detaylandırdı. PC pazarındaki durgunluktan çıkmak için, yonga üreticileri gelişmiş yapay zeka yeteneklerine yatırım yapıyor.

HP ve Lenovo gibi PC sağlayıcıları, AMD’nin yapay zeka destekli PC çiplerini içeren cihazları piyasaya sürmeye hazırlanıyor. AMD, işlemcilerinin Microsoft’un Copilot+ PC gereksinimlerini aştığını bildirdi. Yeni yapay zeka gelişmelerinden Nvidia Yapay Zeka Alanında Yeni Nesil Çipler İle Büyük Adım Atıyor yazımız ilginizi çekebilir.

Paylaş, eş dost da duysun!

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir