Ilya Sutskever, OpenAI’yi kurduktan yaklaşık on yıl sonra şirketten ayrıldığını açıkladı.

OpenAI’nin Kurucu Ortağı ve Baş Bilim İnsanı Ilya Sutskever Görevinden Ayrılıyor

yazar:

kategori:

Kendi için büyük anlam ifade eden yeni bir projeye geçiş yapacak olan Ilya Sutskever, OpenAI’yi kurduktan yaklaşık on yıl sonra şirketten ayrıldığını açıkladı. OpenAI’nin CEO’su Sam Altman, Başkanı Greg Brockman ve CTO’su Mira Murati’nin liderliğinde “hem güvenli hem de yararlı yapay genel zeka inşa edileceğine” olan inancını dile getirdi. Sutskever’in ayrılığı hakkında Altman tarafından yapılan açıklamada, Sutskever “çağımızın en parlak zekalarından biri” olarak tanımlandı ve OpenAI’deki katkılarından ötürü teşekkür edildi. OpenAI’nin GPT-4 ve OpenAI Five projelerinin geliştirilmesinde liderlik eden eski Araştırma Direktörü Jakub Pachocki, Sutskever’in Baş Bilim İnsanı rolünü devraldı.

Sutskever ve Altman, birbirlerine veda mesajlarında övgüler yağdırırken, ikili geçtiğimiz yıl şirketin en büyük skandalının merkezinde yer aldı. Kasım ayında, OpenAI yönetim kurulu, Altman ve şirket Başkanı Greg Brockman’ı görevden aldı. ChatGPT’nin yaratıcısı o dönemde “Yönetim kurulunun Altman’ın OpenAI’ye liderlik etme yeteneğine olan güveninin kalmadığını” ifade etmişti. Yönetim kurulu üyesi Sutskever, iki ismin görevden alınmasında rol aldı ve Altman ile Brockman’ın kovulduklarını öğrendikleri toplantıyı düzenleyen kişi oldu. O dönemde ortaya çıkan haberlere göre, Altman ve Sutskever arasında OpenAI’nin yapay zeka teknolojisini ne kadar hızlı geliştirip ticarileştireceği konusunda anlaşmazlık vardı.

Altman ve Brockman, görevden alınmalarının ardından beş gün sonra yeniden işlerine iade edildi ve orijinal yönetim kurulu dağıtılarak yerine yeni bir kurul atandı. Bu olaylardan kısa bir süre önce Sutskever, X’te “yönetim kurulunun kararlarına katıldığı için derin bir üzüntü duyduğunu” ve “şirketi yeniden bir araya getirmek” için elinden geleni yapacağını belirtmişti. Daha sonra yönetim kurulu üyeliğinden ayrılan Sutskever, Baş Bilim İnsanı olarak görevine devam ederken, The New York Times’a göre işine geri dönmedi.

Sutskever, “kişisel olarak çok önemli” bulduğu yeni bir projeye geçiş yaptığını duyurdu, ancak bu projenin detaylarını henüz açıklamadı. OpenAI ise kısa süre önce, duyguları algılayabilen ve metin, ses ve görüntüleri işleyip sonuç üretebilen GPT-4o’yu tanıttığını duyurdu. Gündemdeki sıcak gelişmelerden olan Yapay Zeka İş Dünyasının Geleceğini Nasıl Şekillendirecek? Yazımızı okumanızı öneririz.

Paylaş, eş dost da duysun!

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir