Avrupa Birliği, ilk yapay zeka yasası tasarılarını geçtiğimiz mart ayında gündeme getirdi.

Avrupa Birliği’ne İlk Yapay Zeka Yasası Geliyor

yazar:

kategori:

Avrupa Birliği, ilk yapay zeka yasası tasarılarını geçtiğimiz mart ayında gündeme getirdi. Avrupa Birliği Konseyi’nin son onayını alan ve yakında yürürlüğe girecek olan bu yasa, dünyada bir ilk olma özelliği taşıyor. Yeni düzenlemeyle birlikte, biyometrik tanıma ve yüz tanıma sistemleri gibi teknolojilerin kullanımı üzerinde kısıtlamalar getirilecek ve bu alanda faaliyet gösteren geliştiricilerin, AB pazarına giriş yapabilmeleri için belirli risk ve kalite yönetimi standartlarını karşılamaları gerekecek.

Bu tarihi yasa, yapay zeka uygulamalarını minimum risk, sınırlı risk, yüksek risk ve kabul edilemez risk olmak üzere dört ana kategori altında değerlendirecek. Basit sohbet botları gibi araçlar sınırlı risk kategorisinde yer alacak ve bu nedenle daha az düzenleyici gereksinimlere tabi tutulacak. Buna karşılık, duygusal durum analizi veya sosyal kredi skorlaması gibi hassas verileri işleyen sistemler kabul edilemez risk kategorisine dahil edilecek ve yasaklanacak.

Bu yasa, Avrupa Birliği Konseyi tarafından onaylandıktan sonra resmi gazetede yayımlanacak ve 20 gün içinde AB genelinde yürürlüğe girecek. Avrupa Birliği yetkilileri, bu yasanın bir dönüm noktası olduğunu ve geliştiricilere yönelik beklentilerin netleştirilmesinde önemli bir rol oynayacağını belirtiyorlar. Ayrıca, yenilikçi teknolojilerin geliştirilmesi ve test edilmesi amacıyla düzenleyici kurumlar oluşturulacak. Dikkat çekici içeriklerimizden Yapay Zeka’nın E-ticaret Sitelerinde Kullanımı yazımıza göz atmanızı tavsiye ederiz.

Paylaş, eş dost da duysun!

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir