Microsoft, bugünkü etkinlikte yapay zeka merkezli Copilot+ PC serisini ve ilave teknolojileri duyurdu.

Microsoft Yapay Zeka Tabanlı Copilot+ PC Serisini Tanıttı

yazar:

kategori:

Microsoft, bugünkü etkinlikte yapay zeka merkezli Copilot+ PC serisini ve ilave teknolojileri duyurdu. Build 2024 etkinliğinde bu akşam tanıtılan Copilot+ PC, Microsoft’un yapay zeka teknolojilerine odaklanan yeni nesil dizüstü bilgisayarlar için oluşturduğu bir markadır ve kişisel bilgisayarlar için yeni bir çağın başlangıcını simgeliyor. Sunumda belirtildiği üzere, özel Qualcomm, Intel ve AMD işlemcilerle donatılmış Copilot+ PC’ler, en az 40 TOPs NPU işlem gücüne, 16 GB RAM ve 256 GB depolama alanına sahip olacak ve yerleşik yapay zeka özelliklerini bulut bağlantısına gerek kalmadan çalıştıracak. Dell, Lenovo, Samsung, HP, Acer ve Asus gibi markaların Copilot+ PC serisini piyasaya süreceğini açıklayan Microsoft, ayrıca 22 saat video oynatma ve 18 saat web gezintisi sunan Arm tabanlı Copilot+ PC’ler üzerinde de çalıştığını belirtti. Şirket, Copilot+ PC’lerin M3 destekli MacBook Air’den yüzde 58 daha hızlı olduğunu ifade etti.

Copilot+ PC’lerin öne çıkan yapay zeka özelliklerinden biri, “Recall” olarak adlandırılan ve sunumda özellikle vurgulanan bir özellik olacak. “Bilgisayarınızda yaptığınız her şey için bir fotoğrafik hafıza” olarak tanımlanan Recall, kullanıcıların bilgisayarlarında daha önce gördükleri içerikleri aramasına ve haftalar öncesine kadar gitmesine olanak tanıyacak. Gelişmiş bir geçmiş arama sistemi olan Recall, zaten olumlu geri dönüşler almış durumda. Ek olarak, basit çizimleri yüksek kaliteli görsellere dönüştüren bir sistem ve gerçek zamanlı çeviri altyazısı gibi kullanışlı araçlar da sunulacak, eski Copilot özellikleri ise yeni GPT-4o büyük dil modeli ile daha hızlı işlenecek.

Microsoft, Arm tabanlı donanımlar ve yapay zeka sistemlerine daha iyi destek sağlamak amacıyla Windows 11’in temel bileşenlerini yeniden tasarladığını duyurdu. Yeni bir kernel, derleyici ve özellikle eski x86 ve x64 uygulamalarını çalıştırmak için “Prism” adında bir emülatör veya Arm dönüştürücü katmanı geliştirildi. Bu, Prism sayesinde Arm işlemciler için optimize edilmemiş uygulamaların Arm tabanlı Copilot+ PC’lerde sorunsuz çalışabileceği anlamına geliyor. Yeni dönemde, doğrudan Arm işlemcili Copilot+ PC’ler için özel yazılımlar da piyasaya sürülecek; örneğin Photoshop, Lightroom, Firefly ve Express’in Arm versiyonları bugün itibarıyla kullanıma sunuldu. Diğer yazılımlar ise ilerleyen zamanlarda piyasaya çıkacak.

Build 2024 etkinliğinde Microsoft tarafından tanıtılan ilk Arm mimarili Copilot+ PC’ler, Snapdragon X Elite işlemcili 13,8 inç ve 15 inç ekran boyutlarına sahip yeni Surface Laptop modelleri oldu. Ayrıca, OLED ekranlı ve Snapdragon X Plus işlemcili Surface Pro 10 da resmen tanıtıldı. Yeni Surface Laptop modelleri sadece 22 saat video oynatma kapasitesine sahip olmakla kalmayıp, birçok Copilot+ PC modelinde Qualcomm tarafından geliştirilen Snapdragon X Elite işlemciler kullanılacak. Apple’ın enerji-verimlilik konusunda başarılı olan Arm mimarili M-Serisi işlemcilerine karşı, Snapdragon X serisi dört farklı işlemciyle rekabete giriyor.

Geçen haftalarda tanıtılan işlemci ailesinde, üç farklı “X Elite” ve bir alt seviye “X Plus” modeli bulunuyor. Tek model olarak sunulan X Plus, toplamda 10 çekirdeğe sahip ve 45 TOPS yapay zeka işlem gücüne, 3,4 GHz maksimum çok iş parçacıklı frekansa ve 8.448 MT/s hızında LPDDR5x RAM desteğine sahip. Ayrıca, 3,8 TFLOP’luk bir Adreno GPU birimi içeriyor.

X Elite işlemciler, 12 çekirdek üzerine kurulu olup, aynı LPDDR5x RAM desteğini taşıyor ve en güçlü model 4,6 TFLOP’luk, diğerleri ise 3,8 TFLOP’luk Adreno GPU birimleriyle geliyor. 45 TOPS yapay zeka işlem gücüne sahip X Elite işlemcilerin iki üst modelinde “Dual-Core Boost” özelliği bulunuyor ve bu modellerde 4,2 GHz ile 4,0 GHz saat hızları mevcut. İşlemcilerin maksimum çok iş parçacıklı frekansları ise en üst modelde 3,8 GHz, diğerlerinde ise 3,4 GHz olarak belirlenmiş. Güncel yapay zeka konularımızdan Dubai’de Gerçekleşecek Uluslararası Yapay Zeka Yarışması yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Paylaş, eş dost da duysun!

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir