Dijital ikiz adı verilen teknoloji, doktorların bir tedavi sürecinde en uygun cerrahi yöntemi belirlemelerine yardımcı olmakta ve yakın bir gelecekte tüm vücut için uygulanabilir bir hizmet olarak geniş çapta kullanıma sunulabilir.

Yapay Zeka Dijital İkiz İle Doktorlara Destek Olacak

yazar:

kategori:

Dijital ikiz adı verilen teknoloji, doktorların bir tedavi sürecinde en uygun cerrahi yöntemi belirlemelerine yardımcı olmakta ve yakın bir gelecekte tüm vücut için uygulanabilir bir hizmet olarak geniş çapta kullanıma sunulabilir.

John Hopkins Üniversitesi’nden Biyomedikal Mühendisliği Profesörü Natalia Trayanova ve ekibi, dijital bir kalp modeli üzerinde gerçekleştirdikleri sayısız deney sayesinde, hastalara zarar vermeden en uygun cerrahi tedavi yönteminin seçilebileceğini belirtti.

Trayanova’nın ekibi, 80 yaşında kalp ritim bozukluğu çeken bir hastanın MRI taramalarını kullanarak oluşturdukları 3D model sayesinde, cerrahi müdahalenin başarılı sonuçlarını doğru bir şekilde tahmin edebildiklerini gösterdi.

Columbia Üniversitesi Makine Mühendisliği Profesörü Kristin Myers, hamile kadınların rahim modellerini 3D olarak kullanarak prematüre doğum riskini azaltmayı hedefliyor ve bu yeni gelişen dijital ikiz teknolojisinin, daha doğru teşhisler konulmasında kullanılabileceğini ifade etti.

Araştırmacılar, endüstriyel üretimde ürün optimizasyonu amacıyla yaygın olarak kullanılan bu teknolojinin sağlık sektörüne adaptasyonu sırasında karşılaşılan zorlukların hücrelerin 3D modellemesindeki teknik engeller, giyilebilir sağlık cihazlarından kaynaklanan mahremiyet endişeleri ve yapay zekanın geliştirilme aşamasındaki yanlış tahminleri içerdiğini belirtiyor.

Yine de, hem özel hem de devlet destekli yatırımlarla finanse edilen bu teknolojinin, tüm vücudun detaylı bir şekilde haritalanması ve geniş bir kitleye hizmet olarak sunulması amaçlanıyor.

MarketsandMarkets adlı bilim ve teknoloji yatırım araştırma şirketinin raporuna göre, 2023 yılı itibarıyla 1,6 milyar dolarlık bir değere sahip olan tıbbi dijital ikiz teknolojisi uygulamalarının, önümüzdeki on yıl içinde pazar büyüklüğünü sürekli olarak artırarak 2028’de 21,1 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Gündemdeki yeni gelişmelerden Apple Tarafında Siri yazımıza göz atabilirsiniz.

Paylaş, eş dost da duysun!

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir