AMD ve Nvidia gibi rakiplerinin ardından Intel, yapay zeka tabanlı Aurora süper bilgisayarını üretti.

Intel Yapay Zeka Alanında Dünyanın En Hızlı Süper Bilgisayarı Aurora’yı Geliştirdi

yazar:

kategori:

AMD ve Nvidia gibi rakiplerinin ardından Intel, yapay zeka tabanlı Aurora süper bilgisayarını üretti.

Intel, ISC High Performance 2024 etkinliğinde, Argonne National Laboratory ve Hewlett Packard Enterprise (HPE) ile iş birliği içinde geliştirdiği Aurora süper bilgisayarını tanıttı. Şimdi bu teknolojinin detaylarına daha yakından bakalım.

Aurora süper bilgisayarı, bilimsel araştırmaları hızlandırmak adına devrim niteliğinde bir adım olarak görülüyor. 1.012 exaflop kapasiteye ulaşarak eksaskala sınırını aşan Aurora, bilim insanlarının daha önce ulaşamadıkları veri boyutlarına erişmelerine imkan tanıyacak.

Yapay zeka merkezli olarak geliştirilen Aurora, araştırmacıların çeşitli yapay zeka modellerini kullanarak bilimsel keşifleri ivmelendirmelerine yardımcı olacak.

Argonne Laboratuvarı’nın yapay zeka destekli ilk çalışmalarında, insan beyninin detaylı haritasının çıkarılması, yüksek enerjili parçacık fiziğinin derin öğrenme ile iyileştirilmesi ve yapay zeka ile ilaç tasarımının hızlandırılması gibi önemli gelişmeler elde edildi.

Aurora, 166 raf ve 10.624 hesaplama blade’ine sahip geniş bir yapıya sahip. 21.248 Intel Xeon CPU Max Serisi işlemci ve 63.744 Intel Data Center GPU Max Serisi birimi ile donatılmış olup, bu da onu dünyanın en büyük GPU kümelerinden biri yapmaktadır.

84.992 HPE Slingshot ile donatılmış, en büyük açık Ethernet tabanlı süper bilgisayar iletişim ağına sahiptir.

Aurora, yüksek performanslı LINPACK ve yüksek performanslı konjugan gradyan gibi benchmark testlerinde de etkileyici sonuçlar gösterdi. Ancak asıl dikkat çekici olan, Aurora’nın yapay zeka merkezli yapısı sayesinde bilim insanlarının gerçek dünya uygulamaları için karmaşık hesaplamalar yapabilmesidir.

Aurora’nın başarısını sağlayan önemli faktörlerden biri de Intel Xe GPU mimarisi ve bu mimari için özel olarak geliştirilmiş donanımlardır.

Bu mimari, derin öğrenme modelleri gibi karmaşık yapay zeka işlemlerini hızlandırmak üzere optimize edilmiştir. Intel’in yazılım araçları, geliştiricilere esneklik ve ölçeklenebilirlik sunarak, farklı cihazlar ve form faktörleri üzerinde çalışmalarını sağlar.

Aurora’nın elde ettiği başarı, Intel’in gelecek teknoloji geliştirmeleri için de bir öncü görevi görüyor. Şirketin bir sonraki nesil GPU’su için temel oluşturacak karma hassasiyetli yapay zeka benchmark sonuçları, gelecekteki teknoloji geliştirmelerinin yönünü belirlemede kritik bir rol oynayacak. Gündemdeki sıcak haberlerden Google I/O 2024 Yapay Zeka Teknolojileri yazımız ilginizi çekebilir.

Paylaş, eş dost da duysun!

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir