Financial Times, OpenAI ile iş birliği yapan en yeni medya kuruluşu oldu.

Financial Times OpenAI ile Yayıncılık Alanında İş Birliği Yapıyor

yazar:

kategori:

Financial Times, OpenAI ile iş birliği yapan en yeni medya kuruluşu oldu. Pazartesi günkü ortak açıklamada, Financial Times ve OpenAI, ChatGPT’nin geliştiricisinin, gazetenin içeriğini yapay zeka modellerini geliştirmek ve okuyucular için yenilikçi yapay zeka tabanlı ürünler ve hizmetler sunmak amacıyla kullanacağını duyurdu. ChatGPT, içeriğinde Financial Times’tan bilgiler barındırdığında, bu yayına atıfta bulunacak ve link verecek.

Financial Times’ın CEO’su John Ridding, “Yapay zeka platformlarının, içerik sağlayıcılarına kullanımları karşılığında ödeme yapmalarının adil olduğunu” belirtti ve Financial Times’ın “insan odaklı gazeteciliğe sadık kaldığını” vurguladı. İki şirket de anlaşmanın finansal detaylarını paylaşmadı. Yılın başında The Information, OpenAI’nin yayıncılara içeriklerini yapay zeka modellerini eğitmek üzere lisanslamaları için yıllık 1 milyon ile 5 milyon dolar arasında teklifler sunduğunu bildirdi.

Verimli bir yapay zeka, destekleyici modellerin eğitimi için kullanılan veri setlerinin kalitesine bağlıdır. Şimdiye kadar, yapay zeka firmaları genellikle yaratıcıların izni olmaksızın internetten erişilebilen her türlü veriyi topladılar ve modellerinin çıktılarını güncel tutmak için sürekli yeni veri kaynakları aradılar. Haber içerikleriyle yapay zeka modellerini eğitmek, bu amaca ulaşmanın bir yolu olabilir; ancak bazı yayıncılar, içeriklerini yapay zeka firmalarına bedelsiz olarak sunmaktan çekiniyorlar. Örneğin, New York Times ve BBC, OpenAI’nin sitelerinden veri çekmesini engelledi.

Sonuç olarak, OpenAI modellerini geliştirmek için önde gelen yayıncılarla finansal anlaşmalar yapmaktadır. Geçen yıl, şirket modellerini eğitmek için ABD’de Politico ve Business Insider ile, Almanya’da ise Bild ve Die Welt ile iş birliği yapan Axel Springer ile bir ortaklık kurdu. Ayrıca, Associated Press, Fransa’nın Le Monde ve İspanya’nın Prisa Media ile de anlaşmaları bulunmaktadır. Türkiye’deki son yapay zeka gelişmelerinden olan Erzincan’da Yeni Yapay Zeka Atölyesi Açıldı konumuzu okumanızı öneririz.

Paylaş, eş dost da duysun!

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir