Şaşırtıcı gelişmeyle sekiz Amerikan gazetesi, yapay zeka modellerinin eğitimi için telif hakkı korumasındaki içeriklerin izinsiz kullanıldığını öne sürerek OpenAI ve Microsoft’a dava açtı.

ABD Gazeteleri OpenAI ve Microsoft’u Telif Hakları İhlali Nedeniyle Dava Etti

yazar:

kategori:

Şaşırtıcı gelişmeyle sekiz Amerikan gazetesi, yapay zeka modellerinin eğitimi için telif hakkı korumasındaki içeriklerin izinsiz kullanıldığını öne sürerek OpenAI ve Microsoft’a dava açtı.

OpenAI ve Microsoft, telif hakkı yasalarını ihlal ettikleri iddiasıyla sekiz önde gelen Amerikan gazetesi tarafından dava edildi. Dava, New York’un Güney Bölgesi Federal Mahkemesinde açıldı. Şirketlerin, ChatGPT ve Microsoft Copilot gibi yapay zeka ürünlerini eğitmek amacıyla, gazetelerin telif hakkıyla korunan içeriklerini izinsiz olarak kullandıkları iddia ediliyor.

Davacılar arasında The New York Daily News, The Chicago Tribune, The Orlando Sentinel, The Sun Sentinel of Florida, The San Jose Mercury News, The Denver Post, The Orange County Register ve The St. Paul Pioneer Press bulunuyor.

Bu şikayet, yayıncılar arasında, içeriklerinin adil bir tazminat veya onay alınmaksızın kullanılmasının ve bu durumun geleneksel haber platformlarına zarar verebileceğine dair artan endişeleri vurguluyor.

Dava dosyasına göre, yapay zeka modelleri sadece telif hakkıyla korunan metinleri kullanmakla kalmıyor, aynı zamanda yayıncıların itibarına ve gelir kaynaklarına zarar verebilecek şekilde bilgileri yanlış yorumlayan veya çarpıtan sonuçlar da üretiyor.

Ancak, bu son dava ile ilgili olarak, OpenAI ve Microsoft henüz bir yanıt vermedi. Ancak, New York Times’ın da dahil olduğu önceki davalarda, şirketler eylemlerini savunmuşlardı. Şirketler, internetten elde edilen verilerle yapay zeka modellerini eğitmenin yasal olduğunu savunuyor ve telif hakkıyla korunan içeriğin diğer medya türleri tarafından adil kullanım hükümleri altında nasıl kullanıldığına dair karşılaştırmalar yapıyor. Yapay zeka alanındaki gelişmelerden haberdar olmak için son günlerdeki popüler içeriklerimizden iOS 18 Güncellemesi Yapay Zeka Özellikleriyle Geliyor yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Paylaş, eş dost da duysun!

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir