Yapay zeka, dünya çapında her sektörde giderek daha fazla kullanılmakta. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), yapay zeka bölümleri, dijitalleşme ve büyük veri gibi geleceğin meslek alanlarında yeni programlar ve bölümler açılacağını açıkladı.

Türkiye’de 20 Üniversiteye Yapay Zeka Bölümleri Açılıyor

yazar:

kategori:

Yapay zeka, dünya çapında her sektörde giderek daha fazla kullanılmakta. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), yapay zeka bölümleri, dijitalleşme ve büyük veri gibi geleceğin meslek alanlarında yeni programlar ve bölümler açılacağını açıkladı. Bu yeni ön lisans ve lisans programları, 2024-2025 eğitim yılı için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) kılavuzuna eklenecek.

Yapay zeka, geleceğin mesleklerini biçimlendirmeye devam ediyor. YÖK’ün çabalarıyla, Türkiye genelinde 20 üniversitede yeni yapay zeka bölümleri açılacak. Bu üniversiteler arasındaki koordinasyonu İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) sağlayacak.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “YÖK’ün temel stratejilerinden biri, Türkiye’deki ön lisans ve lisans programlarında istihdam odaklı zayıf programların yerine, öğrencilerimizi geleceğe hazırlayacak, onlara yeni bilgi, beceri ve yetkinlikler kazandıracak programları üniversitelerimizde açmaktır.” dedi.

2024-2025 eğitim yılında, ÖSYM kılavuzuna dahil edilecek olan yeni ön lisans ve lisans programları açılacak.

Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Özcan, “Eskişehir Teknik Üniversitesi olarak, yapay zeka alanında mevcut bir yüksek lisans programımız var. Dünya yapay zeka yönünde ilerliyor ve biz de ülke olarak bu fırsatı kaçırmak istemiyoruz.” dedi. Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Hamdullah Çavulcı ise, “Mühendislik Fakültemizde yapay zeka ve veri mühendisliği bölümü oluşturduk. Bu alanlarda çalışacak nitelikli ara elemanlar yetiştirmek amacıyla meslek yüksek okullarımızda iki yıllık programlar açmayı planlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yeni akademik yılda, üniversitelerde toplamda 71 yeni program açılacak, bunların 21’i lisans düzeyinde olacak ve yapay zeka odaklı olacaktır. Yapay zeka ile ilgili diğer içeriğimiz Yapay Zeka Çocukluk Dönemi Travmalarını Belirleyebiliyor yazımızı inceleyebilirsiniz.

Paylaş, eş dost da duysun!

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir