Elon Musk, yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'nin geliştiricisi OpenAI'ın kurucuları Sam Altman ve Greg Brockman'a karşı yeni bir dava açtı.

Elon Musk’tan OpenAI kurucularına Yeni Bir Dava Açtı

yazar:

kategori:

Tesla, SpaceX ve X gibi dev şirketlerin sahibi olan Elon Musk, yapay zeka sohbet robotu ChatGPT’nin geliştiricisi OpenAI’ın kurucuları Sam Altman ve Greg Brockman’a karşı yeni bir dava açtı. Musk, Altman ve Brockman’ı, OpenAI’ın “insanlığa fayda sağlama misyonuna ihanet etmekle” suçluyor.

Kuzey Kaliforniya federal mahkemesinde açılan dava dilekçesinde Elon Musk, Altman ve diğer yöneticilerin kendisine ihanet ettiğini belirterek, şirketin asıl amacından saparak “kar odaklı” bir yapıya dönüştüğünü iddia etti. Musk, bu durumu “insani endişelerinin suiistimal edilmesi” olarak nitelendiriyor.

Elon Musk, dava dilekçesinde, Sam Altman ve diğer davalıların kendisini yanılttığını iddia ederek, “yapay zekanın potansiyel tehlikeleri konusundaki insani kaygılarının” kötüye kullanıldığını öne sürdü. Musk, bu kişilerin, yapay zekanın etik kullanımı konusunda verdikleri sözleri tutmadığını savundu.

Dava dilekçesinde, Altman ve ortaklarını şirketin “insanlığa fayda sağlama misyonuna ihanet etmekle” suçlayan Musk, bu yeni davayı “açgözlülüğe karşı fedakarlığın mücadelesi” olarak tanımladı. Musk, OpenAI’ın kuruluş amacından saptığını ve kar odaklı bir yapıya dönüştüğünü belirtti.

Diğer yandan, OpenAI sözcüsü Associated Press’e (AP) gönderdiği bir e-postada, Musk’ın önceki dava sürecinde ortaya çıkan yazışmalara atıfta bulunarak, “Elon’un daha önce geri çekilen ilk dava başvurusu hakkında söylediğimiz gibi, önceki e-postalar her şeyi açıklıyor” dedi.

Musk, 2018’de OpenAI’ın yönetim kurulundan istifa ettikten sonra, şirketin kurucu anlaşmasına ve kuruluş misyonuna aykırı davrandığını iddia etmişti. Şubat ayında açtığı davada, şirketin “yeniden insanlığa fayda sağlama misyonuna dönmesi” gerektiğini savunmuştu.

Haziran ayında geri çektiği dava dilekçesinde Musk, OpenAI’ın dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden Microsoft’un yan kuruluşu haline gelmesiyle rotasını tamamen değiştirdiğini iddia etmişti. Musk’a göre OpenAI, yapay zekayı insanlığın yararına sunmak yerine, Microsoft’un kârını artırmak için kullanıyordu ve bu durum şirketin kuruluş sözleşmesine aykırıydı.

Ancak OpenAI, Musk’ın iddialarını kesin bir dille reddetti. Şirket, Musk’ın geçmişte OpenAI üzerinde tam kontrol sağlamaya ve hatta şirketi kendi şirketi Tesla ile birleştirmeye çalıştığını öne sürdü. OpenAI’a göre Musk, bu girişimleri başarısızlıkla sonuçlanınca bu tür suçlamalarda bulunmaya başlamıştı.

Yeni yapay zeka paylaşımlarımızdan Nvidia’nın Yapay Zeka Alanındaki Tasarım Hatası Teknoloji Devlerini Etkiledi ilginizi çekebilir.

Paylaş, eş dost da duysun!

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir