Teknoloji devi Google, hastalıkların erken teşhisinde yapay zekanın gücünden yararlanacağı yeni bir projeyi hayata geçiriyor.
Günümüzde sağlık alanında yaşanan teknolojik devrimlere bir yenisini de Google ekledi. 300 milyondan fazla ses kaydının kullanıldığı bir yapay zeka projesi ile solunum yolu hastalıklarının erken teşhisi hedefleniyor. Öksürük, hapşırık ve nefes darlığı gibi belirtileri içeren bu kayıtlar, yapay zekanın tüberküloz ve grip gibi hastalıkları seslerden tanımasını sağlıyor.
Google’ın geliştirdiği bu sistem, özellikle tüberküloz hastalarında sadece ses tonundan hastalığı tespit edebiliyor. Bunun yanı sıra grip gibi hastalıklarda da kişinin konuşma şeklindeki değişiklikler yapay zeka tarafından analiz edilerek hastalığın varlığına dair önemli ipuçları elde ediliyor. Bu sayede hastaların erken teşhis ve tedavi şansı artarak daha sağlıklı bir yaşam sürmelerine olanak sağlanıyor.
Sağlık hizmetlerine erişimin kısıtlı olduğu bölgelerde yaşayan insanlar için Google’ın bu yeni teknolojisi büyük bir umut ışığı niteliğinde. Özellikle ulaşımın zorlu olduğu coğrafyalarda, solunum yolu hastalıklarının erken teşhisi hayati önem taşıyor. Bu amaçla Google, Hindistan merkezli bir yapay zeka girişimi olan Salcit Technologies ile güçlerini birleştirdi.
Salcit Technologies, solunum sağlığı alanında uzmanlaşmış bir şirket olarak, Google’ın geliştirdiği bu yenilikçi teknolojiyi akıllı telefonlara entegre etmeyi hedefliyor. Böylece, sağlık hizmetlerine erişimi kısıtlı olan geniş bir kitleye ulaşarak erken teşhis ve tedavi imkanı sunmayı amaçlıyorlar.
Son yapay zeka paylaşımlarımızdan Midjourney, Üretken Yapay Zeka İçin Donanımını Güçlendiriyor ilginizi çekebilir.
Bir yanıt yazın