Fransız araştırma laboratuvarı Kyutai’nin kar amacı gütmeyen bir projesi olan Moshi, 70 farklı duygu ve tarzı anlama ve ifade etme yeteneğine sahip.

Yeni Tanıtılan Moshi İsimli Yapay Zeka Büyük Beğeni Topladı

yazar:

kategori:

Fransız araştırma laboratuvarı Kyutai’nin kar amacı gütmeyen bir projesi olan Moshi, 70 farklı duygu ve tarzı anlama ve ifade etme yeteneğine sahip.

Hem dinleme hem de konuşma işlemlerini aynı anda gerçekleştirebiliyor, yani iki farklı ses akışını yönetebiliyor. Ayrıca, farklı aksanlarda da konuşabiliyor. Neil Zeghidour’un tanıtım sırasında Moshi’den Fransız aksanıyla İngilizce konuşmasını istemesi üzerine, Moshi aksanını hemen değiştirerek konuşmaya başladı.

Moshi’nin temel özellikleri aşağıdaki gibidir:

  • Helium 7B modeli temel alınarak geliştirilmiştir.
  • Sadece 200 milisaniyelik bir gecikme süresi vardır.
  • MacBook’lar da dahil olmak üzere çeşitli platformlarda çalışma yeteneği bulunmaktadır.
  • Birden çok backend desteği sağlar. (CUDA, Metal, CPU)
  • Yapay zeka tarafından üretilen seslerin tespiti için filigranlama özelliği bulunmaktadır.

Kyutai’nin başkanı Patrick Perez, yaptığı bir açıklamada, geliştirdikleri yapay zekanın devrim niteliğinde bir potansiyele sahip olduğunu ifade etti ve “Konuşurken düşünüyor” şeklinde bir yorumda bulundu. Ayrıca Kyutai, tüm kodlarını, 7B modelini, ses codec’lerini ve kısacası modelin tamamına ilişkin her şeyi yayınlama niyetinde olduğunu belirtti.

Kyutai adlı bir girişim, Kasım 2023’te 300 milyon euro değerinde bir yatırımla hayata geçirildi. Yatırımcılar arasında Fransız milyarder Xavier Niel de yer alıyor. Yapay zeka projesi, 8 kişilik bir ekip tarafından 6 ayda tamamlandı. Araştırma laboratuvarının hedefi, yapay zeka alanındaki çalışmalara destek olmak ve ekosistem gelişimini teşvik etmektir.

Son yapay zeka gelişmelerinden En Güçlü Yapay Zeka Modeli Android Platformuna Geliyor ilginizi çekebilir.

Paylaş, eş dost da duysun!

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir