OpenAI, büyük işletme maliyetleri nedeniyle önümüzdeki 12 ay içinde iflas tehlikesiyle karşı karşıya olabilir.

Yapay Zeka Sektörünün Devi OpenAI 5 Milyar Dolar İle İflasın Eşiğinde

yazar:

kategori:

Yapay zeka alanındaki lider firmalardan biri olan OpenAI, büyük işletme maliyetleri nedeniyle önümüzdeki 12 ay içinde iflas tehlikesiyle karşı karşıya olabilir. Şirketin bu yıl 5 milyar dolarlık bir zararla karşılaşması bekleniyor.

Yapay zekaya erken yatırım yapan ve bu alanda öncü olan şirketler, son birkaç yıl içinde muazzam kazançlar elde etti. Hatta son aylarda Microsoft, Apple ve Nvidia’nın dünyanın en değerli şirketi unvanı için rekabet ettiğine tanık olduk. Piyasa analistlerine göre, bu şirketlerin gelir ve karındaki artış, teknolojiye erken yatırım yapmaları sayesinde gerçekleşti. Bu teknoloji yatırımları, yapay zeka öncüsü OpenAI tarafından geniş ölçüde hayatımıza entegre edildi. Ancak, görünüşe göre OpenAI, iflas tehlikesiyle karşı karşıya olabilir.

OpenAI, büyük ölçüde Microsoft tarafından finanse ediliyor. Bugüne kadar Microsoft’un OpenAI’ye yaptığı 13 milyar dolarlık yatırım, yatırımların sadece görünen kısmı. Şirketin yapay zeka modelleri, Microsoft’un sunucularında işleniyor. Daha önce yapılan açıklamalara göre, sadece ChatGPT’yi aktif tutmak bile günde 700.000 dolarlık bir maliyet oluşturuyor ve bu maliyet, daha gelişmiş modellerle birlikte artıyor.

Daha önce açıklanmamış finansal verilere dayanan bir rapor, OpenAI’ın 2024 yılında 5 milyar dolarlık bir zararla karşılaşacağını öngörüyor. Raporlara göre, şirket eğer daha fazla sermaye toplayamazsa, 12 ay içinde mevcut likiditesini tüketecek ve iflas tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.

Rapor, şirketin yapay zeka modellerini eğitmek için 7 milyar dolarlık ve personel giderleri için de 1,5 milyar dolarlık bir harcama yapmayı planladığını belirtiyor. Bu harcamalar bile, rakiplerinin 2024 yılı için tahmin ettikleri harcamaların çok ötesinde.

OpenAI’nin ChatGPT’den yıllık olarak 2 milyar dolar, dil modelleri (LLM) erişim ücretleri üzerinden ise ekstra 1 milyar dolar gelir sağladığı ifade ediliyor. Ancak, bu gelirlerin operasyonel maliyetleri karşılamaya yetmediği vurgulanıyor.

Son yapay zeka gelişmelerinden Runway’in Yapay Zeka Modeli Eğitiminde Etik Tartışma ilginizi çekebilir.

Paylaş, eş dost da duysun!

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir