Video tabanlı yapay zeka sistemleri gelişmeye devam ediyor ve bu kez sahneye Runway Gen-3 Alpha adımını attı.

Runway Gen-3 Alpha OpenAI Sora’ya Rakip Olarak Piyasaya Sürüldü

yazar:

kategori:

Video tabanlı yapay zeka sistemleri gelişmeye devam ediyor ve bu kez sahneye Runway Gen-3 Alpha adımını attı.

Geçen ay tanıtımı yapılan Runway Gen-3 Alpha, OpenAI’nin Sora’sına benzer şekilde, yazılı metinlerden video üretebilen bir hizmet olarak karşımıza çıkıyor. 10 saniyelik yüksek kaliteli videolar üretebilen bu sistem, gerçekçilik konusunda özellikle dikkat çekiyor. Bugün itibarıyla herkese açık olan Gen-3 Alpha, etkileyici içerikler yaratma imkanı sunuyor. Bu gelişmeden önce, Luma AI’nin Dream Machine adlı yeni sistemi piyasaya sürülmüştü. Tanıtım videosuyla dikkat çeken bu sistem, şu anda 2 dakika içinde 5 saniyelik yüksek kaliteli videolar üretebiliyor. Teknolojinin zamanla daha uzun içerikler üretebileceği ifade ediliyor ve kullanıcılar tarafından oldukça beğeniliyor. Dream Machine, diğer birçok benzer sistemden farklı olarak, şu an kendi web sitesi üzerinden ücretsiz olarak denenebiliyor.

Ayrıca geçen ay, Kuaishou tarafından geliştirilen KLING de duyuruldu. Yazılı metinlerden video üretebilen ve mükemmel sonuçlar sunan KLING, 2 dakikaya kadar 1080P çözünürlükte ve 30 fps’de videolar oluşturabiliyor. Servisin, gelecekte yapay zeka üretimi olduğu anlaşılmayan içerikler yaratma potansiyeline sahip olduğu belirtiliyor.

OpenAI tarafından geliştirilen Sora ise, geçtiğimiz aylarda YouTube ile ilgili bir detayla gündeme gelmişti. OpenAI CTO’su Mira Murati, “Sora, YouTube videoları ile eğitildi mi?” sorusuna, “Bundan tam olarak emin değilim” diyerek yanıt vermişti. Murati, sistemin eğitiminde herkese açık videoların yanı sıra özel olarak lisansladıkları video setlerini de kullandıklarını belirtti. Ancak, Sora’nın eğitiminde YouTube videolarının kullanılıp kullanılmadığı konusunda net bir ifade kullanmaktan kaçındı.

Sora’nın etkileyici mevcut durumuna, YouTube videoları olmadan ulaşılması pek olası görünmüyor. OpenAI, genel olarak herkese açık içeriklerin büyük dil modellerinin eğitiminde kullanılabileceğini düşünüyor. Bu konu, OpenAI COO’su Brad Lightcap’ın “Sora, YouTube videolarıyla mı eğitildi?” sorusuna cevap vermekten kaçınmasıyla tekrar gündeme geldi.

YouTube CEO’su Neal Mohan, OpenAI’nin Sora’yı eğitmek için YouTube videolarını kullanıp kullanmadığını bilmediğini, ancak böyle bir durumun platformun politikalarına aykırı olacağını söyledi. YouTube, bu konuda OpenAI’ya karşı önümüzdeki dönemde dava açabilir. OpenAI’nin yeni yapay zeka modeli Sora, yazılı metinlerden 60 saniyelik videolar üretebiliyor ve mükemmel sonuçlar sunuyor. Son yapay zeka içeriklerimizden Meta Instagram’da Yapay Zeka Destekli Sohbet Botlarını Deniyor yazımızı okuyabilirsiniz.

Paylaş, eş dost da duysun!

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir