ABD’nin uyguladığı yaptırımlar nedeniyle Nvidia, Çin pazarına yeni ve güçlü yapay zeka ekipmanlarını sunamıyor.

Nvidia Çin Pazarı İçin Yeni Bir Yapay Zeka Çipi Üzerinde Çalışıyor

yazar:

kategori:

ABD’nin uyguladığı yaptırımlar nedeniyle Nvidia, Çin pazarına yeni ve güçlü yapay zeka ekipmanlarını sunamıyor. Ancak şimdi, firmanın bu kısıtlamalara uygun olarak Çin’e özel bir çip geliştirdiği belirtiliyor.

ABD’nin uyguladığı yaptırımlar sebebiyle Nvidia’nın Çin ile olan ticareti zorluklarla karşı karşıya. Şirket, bu yılın başında duyurduğu ve yılın ilerleyen aylarında seri üretimine geçmeyi planladığı Blackwell mimarili yeni çiplerini, bu kısıtlamalar nedeniyle Çin pazarına sunamıyor. Ancak, yeni ortaya çıkan bilgilere göre şirket, “B20” adı verilen bir versiyon ile Çin pazarına giriş yapmayı planlıyor.

Blackwell B200 ve B100 çiplerinin yanı sıra GB200 ve GB100 süperçipleri, ABD’nin uyguladığı yaptırımlar nedeniyle, önceki Hopper serisi gibi Çin’de satışa sunulamıyor. Ancak Nvidia, B20 adında bir varyasyon ile bu sorunları aşmayı planlıyor. B20 çipinin teknik özellikleri hakkında henüz bir bilgi bulunmamakta. Fakat ABD’nin getirdiği kısıtlamalar gereği B20, Toplam İşlem Performansı (TPP) gerekliliklerini karşılamak zorunda olacak. Bu sebeple, bant genişliği dahil olmak üzere, B20 çiplerinde çeşitli kısıtlamalar olacak.

Nvidia, şimdiye dek HGX H20, L20 ve L2 adlı hızlandırıcılarını, kısıtlamalarla uyumlu olarak Çin pazarına getirdi. Bu üç çipten en güçlüsü olan H20, başlangıçta Huawei’nin rakip çipine göre geride kalmış olsa da, son zamanlarda satışları hızla artıyor. Hatta Nvidia, bu yıl Çin’de 12 milyar dolarlık bir değere sahip 1 milyondan fazla H20 çipi satmayı hedefliyor.

ABD’nin yarı iletkenler konusundaki ihracat denetimlerini daha da sıkılaştıracağına dair beklentiler artıyor. Daha önceki haberlerimizde de belirttiğimiz gibi, ABD yaptırımlarını daha da sertleştirmek için Hollanda ve Japonya’dan ek destek arıyor. Gelen bilgilere göre, ABD müttefikler üzerinde baskı oluşturmak için doğrudan yabancı ürün kuralını, yani FDPR’yi uygulama konusunu değerlendiriyor. Bu kural, ülkenin Amerikan teknolojisi kullanan yabancı ürünlere, ne kadar küçük bir miktar olursa olsun, denetimler getirmesine izin veriyor.

Son yapay zeka haberlerimizden Tinder Profileri Yapay Zeka ile Optimize Ediyor ilginizi çekebilir.

Paylaş, eş dost da duysun!

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir