Intel’in masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar için planladığı Arrow Lake Refresh işlemcileri, çip boyutlarını büyütebilecek gelişmiş bir NPU (Neural Processing Unit) ile donatılmış olabilir.

Intel Arrow Lake İşlemcilerde Gelişmiş NPU İle Masaüstü Yapay Zeka Altyapısını Güçlendiriyor

yazar:

kategori:

Intel’in masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar için planladığı Arrow Lake Refresh işlemcileri, çip boyutlarını büyütebilecek gelişmiş bir NPU (Neural Processing Unit) ile donatılmış olabilir.

Heyecanla beklenen Intel’in yüksek performanslı Arrow Lake işlemcileri, masaüstü için “S” ve dizüstü için “HX” serileri, dahili bir NPU olmadan piyasaya sürülecek. Ancak, Intel’in Arrow Lake-H/U ve Lunar Lake çipleri, AMD’nin Strix APU’larının sunduğu 50 AI TOPS’a yakın, 48 TOPS’a kadar AI performansı sunacak Core Ultra 200V çiplerle sınırlı kalacak. Bu çipler, NPU4 adı verilen yeni bir birimle gelecek.

Şu an itibarıyla, AMD, AM5 platformu için Ryzen 8000G “Hawk Point” çipleriyle masaüstü pazarında özel bir NPU sunan tek üretici. Ancak, bu durum değişmek üzere. Sızıntı bilgileriyle tanınan @jaykihn’e göre, Intel, Arrow Lake-S ve Arrow Lake-HX platformları için kendi masaüstü ve yüksek performanslı dizüstü işlemci serilerine özel bir NPU eklemeyi planlıyor.

Yeni eklenen NPU’nun, mevcut Arrow Lake çiplerine göre 2,8 mm daha geniş bir çip boyutuna yol açabileceği söyleniyor. Bu özel NPU’nun çip boyutu, yakında çıkacak Arrow Lake çiplerinden daha büyük olacak olsa da, paket boyutu aynı kalacak. Bu, büyük bir soket değişikliği gerektirmeyecek anlamına geliyor.

Anakart üreticileri, uyumluluğu korumak için VccSA raylarında Hızlı Voltaj Modu’nu (FVM) aktif hale getirmek zorunda kalacaklar. Bu, NPU desteğinin anakart üreticilerinin elinde olacağı anlamına geliyor. Ancak, AI PC segmentine yönelik artan ilgi göz önünde bulundurulduğunda, anakart üreticilerinin bu yeni özelliği desteklemek için adım atacakları bekleniyor.

Intel’in NPU destekli masaüstü ve dizüstü işlemcileriyle teknoloji dünyasına ne gibi yenilikler getireceğini görmek heyecan verici olacak. Arrow Lake CPU’larının ilk nesli henüz piyasaya sürülmediğinden, Arrow Lake Refresh işlemcileri hakkında konuşmak için erken olabilir. Ancak, eğer Intel gerçekten 2025’te masaüstü bilgisayarlar için Core Ultra CPU’ların güncellenmiş bir versiyonunu sunmayı planlıyorsa, Panther Lake’in çıkışı için biraz daha beklememiz gerekebilir. Son paylaştığımız yapay zeka içeriklerimizden MediaTek Cihazlarda AI İle Video Üretimini Mümkün Kılacak yazımızı okuyabilirsiniz.

Paylaş, eş dost da duysun!

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir