Apple Intelligence yapay zeka yeteneklerini geliştirirken, NVIDIA’yı pas geçip Google’ın TPU’larını tercih ettiğini duyurdu.

Apple Yapay Zeka Hizmetlerini Nvidia Yerine Google’dan Almaya Karar Verdi

yazar:

kategori:

Apple Intelligence yapay zeka yeteneklerini geliştirirken, NVIDIA’yı pas geçip Google’ın TPU’larını tercih ettiğini duyurdu.

Apple, yeni tanıttığı Apple Intelligence özelliklerinin geliştirilmesi sürecinde NVIDIA’nın donanım hızlandırıcılarını kullanmadığını belirtti. Bunun yerine, Apple Intelligence yapay zeka’nın Temel Dil Modelleri (AFM) için eğitim verilerini işlemek amacıyla Google’ın Tensor İşleme Üniteleri (TPU) teknolojisine başvurduğunu ifade etti.

Apple, yapay zeka modellerinin geliştirilmesinde NVIDIA’nın GPU’larını tercih etmeyeceğini, bunun yerine Google’ın TPU’larına yöneleceğini duyurdu.

Apple’ın son araştırma makalesine göre, Google’ın TPUv4 ve TPUv5 çiplerini kullanan teknolojiler, Apple’ın Temel Modelleri (AFM) oluşturulmasında kritik bir etkiye sahip oldu. AFM-server ve AFM-on-device adı verilen bu modeller, Apple Intelligence’ın çevrimiçi ve çevrimdışı özelliklerini desteklemek üzere özel olarak tasarlandı. Bu gelişme, Apple’ın yapay zeka teknolojilerindeki ilerlemesini gösteriyor.

Apple, AFM-server modelini geliştirmek için 8,192 adet TPUv4 çipini kullanarak kapsamlı bir eğitim süreci gerçekleştirdi. Bu eğitim süreci, üç aşamadan oluştu. İlk olarak, 6.3 trilyon token ile başlandı. Ardından, eğitim 1 trilyon token ile derinleştirildi. Son aşamada ise, 100 milyar token kullanılarak bağlam genişletme çalışması yapıldı. Bu süreç, Apple’ın AFM-server modelini daha da geliştirmesine olanak sağladı.

Apple, AFM’lerinin eğitim sürecinde, Applebot web tarayıcısından elde edilen veriler, çeşitli lisanslı “yüksek kaliteli” veri setleri, özenle seçilmiş kodlar, matematiksel veriler ve kamuya açık veri setlerini kullandığını ifade etti. Ayrıca, AFM-on-device modeli, 2,048 adet TPUv5p çip kullanılarak eğitildi ve bu süreçte, AFM-server modelinden türetilen 3 milyar parametreli bir model oluşturuldu. Bu bilgiler, Apple’ın AFM’lerini nasıl geliştirdiğine dair önemli detayları ortaya koyuyor.

Apple’ın kendi gerçekleştirdiği testler, AFM-server ve AFM-on-device’ın talimat izleme, araç kullanımı ve yazma gibi benchmark testlerinde olağanüstü performans sergilediğini ortaya koyuyor. Apple’ın bu kapsamlı araştırma makalesi, yapay zeka alanına geç giriş yapmış olmasına rağmen, atılan bu adımlarla etkileyici bir performans sunmayı hedeflediğini gösteriyor. Bu, Apple’ın yapay zeka teknolojilerindeki ilerlemesini ve bu alandaki hedeflerini net bir şekilde ortaya koyuyor.

Son yapay zeka gelişmelerinden Apple Yapay Zeka Özellikli iOS 18.1 Beta Güncellemesini Yayınladı ilginizi çekebilir.

Paylaş, eş dost da duysun!

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir