Yapay zeka alanında, Yaşar Üniversitesi’nin Elektrik Elektronik, Yazılım ve Bilgisayar Mühendisliği bölümlerinin öğrencileri, iki mezuniyet tez projesiyle Genç Beyinler Yeni Fikirler (GBYF) Bitirme Projeleri Sergi Yarışmasında dikkat çekici bir başarıya imza attı.

Yapay Zeka Kalp Hastalıklarının Teşhisinde Devrim Yarattı

yazar:

kategori:

Yapay zeka alanında, Yaşar Üniversitesi’nin Elektrik Elektronik, Yazılım ve Bilgisayar Mühendisliği bölümlerinin öğrencileri, iki mezuniyet tez projesiyle Genç Beyinler Yeni Fikirler (GBYF) Bitirme Projeleri Sergi Yarışmasında dikkat çekici bir başarıya imza attı. Yapay zeka tabanlı çekişmeli üretken ağlar (GAN) kullanarak sentetik EKG sinyalleri üreten ve bu sayede hastalıkların teşhisine katkıda bulunan cihaz projesi ile dil engellerini ortadan kaldırmayı hedefleyen mobil uygulama projesi, yarışmada büyük ilgi gördü.

Kalp ritim bozukluğu (atriyal fibrilasyon) gibi ciddi sağlık sorunlarının erken teşhisinde kullanılmak üzere, GAN teknolojisiyle sentetik EKG sinyalleri üreten projede, gerçek hastalardan alınan verilerle beslenen bir aritmi tespit yazılımı geliştirildi. Araştırma sonucunda, sentetik sinyallerle eğitilen modelin, kalp ritim bozukluğunu tespit etme başarı oranı %20’den fazla artış göstererek %98,7’ye ulaştı. Bu, modelin her 100 hastadan en az 98’ine doğru teşhis koyabildiği anlamına geliyor. TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı’nın mali desteğiyle desteklenen proje, bu fonlarla geliştirilmeye devam ediyor. Yeni yapay zeka yazılarımızdan Facebook Yapay Zeka Yenilikleriyle TikTok’a Meydan Okuyor konumuzu okumanızı tavsiye ederiz.

Paylaş, eş dost da duysun!

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir