AMD ve Microsoft, Computex 2024’te yapay zeka alanında önemli bir iş birliği olan Copilot+ duyurusunu gerçekleştirdi.

AMD ve Microsoft Yapay Zeka için Güçlerini Birleştiriyor

yazar:

kategori:

AMD ve Microsoft, Computex 2024’te yapay zeka alanında önemli bir iş birliği olan Copilot+ duyurusunu gerçekleştirdi. Bu iş birliği, AI destekli bilgisayarlar için yeni bir çağın başlangıcını müjdelerken, sektörde heyecan yarattı. Peki, bu gelişme kullanıcılara neler vaat ediyor?

Computex 2024’teki bu önemli açıklama, AI destekli bilgisayarlara devrim niteliğinde yenilikler getireceğinin sinyallerini verdi. Amaç, AMD’nin 3. nesil Ryzen AI Strix Point işlemcileri ile Microsoft’un Copilot+ inisiyatifi aracılığıyla, AI bilgisayarlarda önemli performans iyileştirmeleri sağlamak. AMD için Copilot+ neden bu denli kritik bir öneme sahip?

Copilot+, Microsoft tarafından AI destekli bilgisayarlar için belirlenen yeni bir standarttır. En az 40 TOPS (tera işlem/saniye) AI performansı, 16GB RAM ve 256GB SSD gibi özelliklerle donatılmıştır. Bu özellikler, AI iş yüklerini yerel olarak işleyerek kullanıcı deneyimini daha hızlı ve verimli hale getirir. AMD’nin yeni Ryzen AI 300 serisi işlemcileri, bu standartları aşarak 50 TOPS performansı ile rakiplerinden öne çıkıyor. Dolayısıyla, bu yeni bilgisayarlar gerçekten hızlı ve zeki olacak.

AMD’nin CEO’su Lisa Su, Computex’te yaptığı konuşmada, yeni Ryzen AI 300 serisi işlemcilerin Microsoft’un Copilot+ inisiyatifi ile mükemmel bir uyum içinde olduğunu vurguladı. Bu işlemciler, AI performansını artırmak için güçlü bir nöral işlem birimi (NPU) içerir. Adobe, Epic Games, Solidworks, Sony ve Zoom gibi endüstri liderleri, AMD’nin NPU’sunu kullanarak AI performansını daha da yükseltecek.

Copilot+, Windows 11 AI bilgisayarlarında bir dizi yeni özellik sunar. Örneğin, gerçek zamanlı çeviri özelliği ile canlı altyazılar artık mümkün hale geliyor. Paint uygulamasında yerel olarak çalışan Cocreator ile yaratıcılığınızı serbest bırakabilirsiniz. Ayrıca, yeni Windows Studio Efektleri ve oyunlar için AI destekli iyileştirme özellikleri de mevcut. Bu özellikler, bilgisayarınızı daha akıllı ve kullanışlı kılar. Artık bazı Copilot iş yüklerini doğrudan bilgisayarınızda işleyebileceksiniz. Şu an için, Copilot+ özelliklerini destekleyen AI bilgisayarlar arasında Qualcomm’un Snapdragon X SoC’leri yer alıyor. Ancak, AMD’nin yeni işlemcileri ile bu destek daha da genişleyecek. AMD’nin yeni Ryzen AI 300 serisi işlemcileri, AI destekli bilgisayarlarda performansı artırarak, kullanıcıların daha hızlı ve verimli çalışmasını sağlayacak.

Yeni AMD Ryzen AI 300 serisi işlemciler, 12 çekirdekli Ryzen AI 9 HX 370 ve 10 çekirdekli AI 9 365 modellerini içermektedir. Bu modeller, 5GHz’e kadar maksimum boost hızlarına ulaşabilir ve yerleşik RDNA 3.5 Radeon 890M ve 880M grafik birimleri ile donatılmıştır. AMD’nin gerçekleştirdiği benchmark testlerine göre, Ryzen AI 9 HX 370, Apple’ın M3 çipine kıyasla Blender uygulamasında %98, Intel’in Core Ultra 185H modeline göre ise %73 daha hızlı performans sergiliyor. Güncel içeriklerimizden Yapay Zeka Kalp Hastalıklarının Teşhisinde Devrim Yarattı yazımız ilginizi çekebilir.

Paylaş, eş dost da duysun!

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir