AMD, 1,2 milyon GPU kullanarak dünyanın en hızlı yapay zeka süper bilgisayarını inşa etme talebini aldığını duyurdu.

AMD Dünyanın En Hızlı Yapay Zeka Süper Bilgisayarını Geliştirmek İçin Harekete Geçti

yazar:

kategori:

AMD, 1,2 milyon GPU kullanarak dünyanın en hızlı yapay zeka süper bilgisayarını inşa etme talebini aldığını duyurdu.

Nvidia’nın veri merkezlerindeki hakimiyeti bilinen bir gerçekken, artan talepler AMD’nin bu alanda Nvidia’ya ciddi bir rakip olabileceğini gösteriyor. Yakın zamanda AMD’ye ulaşan bir müşteri, 1,2 milyon GPU’dan oluşan ve mevcut en hızlı süper bilgisayar olan Frontier’den 30 kat daha güçlü olabilecek bir yapay zeka eğitim kümesi talebinde bulundu. Bu durum, AMD için benzersiz bir fırsat sunuyor; zira şirket 2023 yılında veri merkezi GPU pazarının sadece %2’sine hizmet verdi.

AMD Veri Merkezi Çözümleri Genel Müdürü Forrest Norrod, bir röportajda 1,2 milyon GPU ile yapay zeka eğitim kümeleri oluşturma konusunda gerçek müşteri talepleri aldıklarını belirtti. Mevcut yapay zeka eğitim kümeleri genellikle birkaç bin GPU kullanılarak, yerel sunucu raflarında yüksek hızlı bağlantılarla oluşturuluyor.

Günümüzde yapay zeka geliştirme için düşünülen ölçek, daha önce benzeri görülmemiş bir boyutta. Norrod, “Planlanan bazı eğitim kümeleri gerçekten hayret verici” diyor. Şu anda bilinen en büyük süper bilgisayar olan ve 37.888 Radeon GPU içeren Frontier’ın yanında, AMD’nin olası süper bilgisayarı 30 kat daha güçlü bir performans sergileyebilir.

Ancak bu sürecin kolay olmayacağı açık. Mevcut güç seviyelerinde bile, yapay zeka eğitim kümelerinin oluşturulması sırasında birçok zorlukla karşılaşılıyor. Yapay zeka eğitimi, düşük gecikme süresi gerektiren ve önemli miktarda enerji tüketen, donanım arızalarının birkaç bin GPU ile bile beklenenden fazla olabileceği bir süreçtir. Bu nedenle AMD ve iş birliği yapacağı şirketler için önemli zorluklar söz konusu olacak.

Çoğu sunucu yaklaşık %20 kapasiteyle çalışırken, yapay zeka eğitiminin yükselişi sunucu yapılarında önemli değişikliklere neden oluyor. Makine öğrenimi modelleri ve algoritmalarına uyum sağlamak için, yapay zeka veri merkezleri özel olarak tasarlanmış büyük miktarda işlem gücüne ihtiyaç duyar. Yapay zeka eğitimi, kümedeki her düğümün bilgileri hızla iletebilmesini gerektiren büyük ve eş zamanlı bir işlemdir.

Bu gelişmelerin 2023 yılında veri merkezi GPU sevkiyatlarının sadece %2’sini oluşturan AMD tarafından gelmesi dikkat çekici. Nvidia ise pazarın %98’ini oluşturuyor ve müşterilerinin kendisinden ne istediği konusunda sessiz kalıyor. Pazar lideri olarak Nvidia’nın hangi projeler üzerinde çalıştığını sadece tahmin edebiliriz.

AMD yöneticisi Norrod’a göre, önerilen 1,2 milyon GPU’lu süper bilgisayar tuhaf görünse de, “çok mantıklı insanlar” yapay zeka eğitim kümelerine yüz milyar dolar harcamayı düşünüyor. Teknoloji dünyasında son birkaç yılda yapay zeka gelişmeleri patlama yaşadığı için bu durum şaşırtıcı değil. Şirketler, rekabetçi kalmak için yapay zeka ve makine öğrenimine büyük yatırımlar yapmaya hazır görünüyor. Yeni yapay zeka içeriklerimizden YouTube Yapay Zeka Kullanımı İçin Müzik Endüstrisiyle Anlaşma Yolunda ilginizi çekebilir.

Paylaş, eş dost da duysun!

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir