Yapay Zeka Orman Yangın Sistemi

Yapay Zeka Orman Yangın Sistemi Nedir? Türkiye’ye Ödül Aldıran Yerli İcat!  

Yapay zeka orman yangın sistemi Türkiye’ye BM ödülü kazandırdı! Yerli buluş orman yangınlarıyla mücadelede kolaylık sağlayacak. İşte muhteşem icadın detayları…  

Yapay Zeka Orman Yangın Sistemi Yapay Zeka ile Oluşturuldu! 

Orman yangınları Türkiye’de özellikle yaz aylarında çok sık karşılaşılan afetlerden. Türkiye’de orman yangınıyla mücadelede kullanılan yapay zeka destekli sistemin ismi Karar Destek Sistemi olarak tarihe geçti. Dünya Bilgi Toplumu Zirvesi ödülüne layık görülen yapay zeka orman yangın sistemi 27-31 Mayıs tarihlerinde Cenevre’de ki törende ödülünü alacak.  

Yapay Zeka Orman Yangınıyla Nasıl Mücadele Edecek?  

Orman yangınları uzun süre söndürülemediğinde vahim sonuçlar ortaya çıkıyor. Yapay zeka desteği ile orman yangınlarına müdahaleyi 11 dakikaya indiren merkez ayrıca yangın çıkmadan önce riskli bölgeyi tespit edip ekip yönlendirebiliyor. Uydu, İHA ve yangın kulesinin kameralarından alınan görüntülerle meteorolojik veriler birleştiriliyor. Böylece yangın riski olan bölge tespit ediliyor ve yangının ilerlememiş oluyor.  

Yapay Zeka Orman Yangın Sistemi

Türkiye’nin 3’te birine yakını ormanlardan oluştuğu için her an yangın çıkma riskine karşı tedbirli olmak önemli. Tarım ve Orman Bakanlığı bu konuya ilişkin teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek farklı bir çözümü ortaya koydu. Yapay zeka destekli orman yangın sistemi sayesinde yangına ilk müdahale süresi 11 dakikaya kadar düşürüldü. Bu sistem Türkiye’ye Birleşmiş Milletler Uluslararası Telekomünikasyon Birliğinin Dünya Bilgi Toplumu Zirvesi Ödülü’nü kazandırdı.  

Yapay Zeka Karar Destek Sistemi Nasıl Çalışır?  

Karar Destek Sistemi, Tarım ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü’nün 22’den beri kullandığı yerli imkanlarla geliştirilen bir yazılım. Sistem orman yangını çıkma ihtimalini meteorolojik veriler sayesinde saptıyor. Bununla beraber orman yangını çıktığı anda meteorolojik ve coğrafi koşulların analizini yapıyor. Bu analiz sayesinde de yangına en doğru nasıl müdahale edileceği tespit ediliyor. Sistem yapay zeka desteği üzerine kurulduğu için değişen koşulları da analiz edebilen bir özelliğe sahip.  

Yapay zeka yangının anlık olarak ilerleyişini tahmin ettiği için tehlike arttığı takdirde tahliye edilmesi gereken yerleşim birimleri zamanında boşaltılıyor. Karar Destek Sistemi yangın çıkan bölgedeki verileri sürekli analiz edebiliyor. Böylece yangınla mücadele çalışmaları ile ilgili bölgede iyileştirmeler yapılıyor.  

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey Uluslararası ödüle layık görülen Karar Destek Sistemi hakkında şunları söyledi :

‘’ Yaz ayları yaklaştığında ‘yangın mevsimine giriyoruz’ gibi bir algı oluşuyor ancak OGM olarak bildiğimiz bir gerçek var: Orman yangınının mevsimi olmaz. Orman yangınlarının şartları vardır. Şartlar oluştuğunda her mevsim yangın çıkabilir. Biz bu düsturdan hareketle aslında yılın her mevsiminde her ayında orman yangının çıkabileceğini göz önünde bulundurarak hazırlıklı vaziyette bekleriz.” 

Yapay Zeka Orman Yangın Sistemi
Karar Destek Sistemi Yerli ve Milli Bir Yazılım!  

Karar Destek Sistemi’nin geliştirilebilir olduğunu vurgulayan Karacabey farklı ülkelerin bu yazılımı kullanmak isteyeceğini de şu söyleriyle ifade etti  

Bir sonraki aşamada yazılım bir yerde yangın çıktığında sisteme otomatik olarak aktarsın, bizim talimat vermemizi beklemeden yangına müdahale etmesi en doğru olan ekiplere kendiliğinden mesaj göndersin, o ekiplerin harekete geçmesini sağlasın istiyoruz. Gururla ifade ediyoruz ki, bu tamamen yerli ve milli bir yazılım. Şu anda bu yazılımı kullanan bir ülke yok. Ormancılıkta iyi olan ülkeler Amerika, Kanada, İspanya, Almanya gibi ülkeler ve Fransa sayılabilir. Bu ülkelerle de arkadaşlarımız, ekiplerimiz sürekli irtibat halinde. Şu anda onlar da bizden bu yazılımın tamamlanmasını bekliyorlar ki onlar da alıp kendi ülkelerinde uygulayacaklar”   

Ödül Töreni ile ilgili son gelişmeler için bizi takip etmeyi unutmayın.  

Paylaş, eş dost da duysun!

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir