Türkiye merkezli yapay zeka firmaları hakkında İstanbul Ticaret Odası’ndan açıklama geldi! Açıklamaya göre 2024 yılında yapay zeka firmalarının sayısı 1.195’e ulaştı.
Akıllı Otomasyon Teknolojileri Raporunu hazırlayan İTO Stratejik Araştırmalar Merkezi 2024 yılında yapay zeka ürünleri geliştiren firma sayısının 1.195 olduğunu açıkladı. İTO yaptığı yazılı açıklamayla ‘’ Akıllı Otomasyon Çağında Ulusların Rekabeti: Yapay Zeka, Robotlar ve Gelişen Ülkeler ‘’ başlıklı raporun yayımlandığını duyurdu.
Yapay zeka teknolojilerinin ve akıllı otomasyon çözümlerinin yükselişi raporda tüm detaylarıyla ele alınmış. LinkedIn verilerini araştıran İTOSAM araştırmacıları 2000 yılında Türkiye’deki yapay zeka firmalarının sayısının 5 olduğunu 2020’de ise bu sayının 572’ye yükseldiğini saptamış. Ardından LinkedIn verilerinde 2021 yılında 718, 2022’de 860 ve 2023’de 1.012 olan sayı 2024’de 1.195’e sıçradığını tespit etmiş.
Türkiye Merkezli Yapay Zeka Firmaları İTO Raporuna Takıldı!
İstanbul Ticaret Odası Araştırmacıları, derin öğrenme, sinir ağları, doğal dil işleme, makina öğrenmesi gibi kavramları değerlendirerek yaptığı araştırmada aynı zamanda Türkiye’de yapay zeka ürünlerini ortaya koyan firmaların en yoğun hangi sektörlerde olduğunu da araştırdı.
İTO’nun raporu’na göre yazılım geliştirme, eğitim, sağlık, bilgi teknolojileri, medya, biyoteknoloji, finansal hizmetler, endüstriyel otomasyon ve araştırma hizmetleri sektörleri Türkiye’de yapay zeka ürünleri geliştirme hızında önde gidiyor. Yapay zeka teknolojisine adapte olan bu sektörlerin iş süreçlerindeki verimliliğin nasıl etkileneceği ise merak konusu…
Türkiye Robot Stokunda 18. Sırada!
İstanbul Ticaret Odası Teknolojik Araştırmalar merkezinin raporunda yer alan Türkiye’deki endüstriyel robot stoku da şaşkınlık yarattı. Verilere göre Türkiye 22 bin 735 robotla en fazla robot stokuna sahip 18. Ülke oldu. Dünya genelinde 2022 yılından bu yana 3.9 milyon kurlu endüstriyel robot bulunduğu bilinmekte. 2025 yılında ise endüstriyel robot stok sayısında yıllık ortalama yüzde 10 artış olacağı bu artışu sonucunda da 5 milyon 227 bin robot sayısına ulaşılacağı öngörülüyor.
Çin endüstriyel robot stokunda 1 milyon 501 bin robotla ilk sırada yer alıyor. Raporda ilk 20’de ki ülkelerin ismi dikkat çekerken Türkiye 18. Sıradan bu rapora dahil olmuş.
Robotlar İnsanların Yerini Mi Alacak!
Robotların insanların yerini alma ihtimali medyada çok konuşulsa da şimdilik bu pek mümkün gözükmüyor. Ancak fiziksel güç gerektiren pek çok iş de robotların daha verimli çalışabileceği düşünülüyor. Akıllı otomasyon teknolojileri sebebiyle bazı meslek gruplarının olumsuz etkileneceği düşünülse de genel anlamda insan gücüne ek olarak kolaylık sağlayacağı bir gerçek. Teknolojinin hızla ilerlemesi yapay zekanın farklı iş kollarında değişik alanlarda kullanılması ise yeni mesleklerin ortaya çıkmasını kaçınılmaz yapacak.
İTO Başkanı Şekib Avdagiç konuya ilişkin yaptığı açıklamada yapay zeka uygulamalarında daha kapsamlı ve etkili bölümler açılacağını vurguladı. Robotikte yetişmiş insan gücünün desteklenmesi için Türkiye’de yeni bölümler açılarak tutulması gerektiğine dikkat çekti.
Şekib Avdagiç ‘’ Türkiye’nin dikkat etmesi gereken konu: Batı, yapay zeka ve robotikte yetişmiş insan gücümüzün bir kısmını çok hızlı bir şekilde bizden alıp götürebiliyor. Kendi ülkemizdeki yapay zeka uygulamalarını geliştirmek için üniversitelerde yeni bölümler açılmalı. ‘’ sözleriyle de Sanayi alanında yapay zekanın çok daha fazla etkili olacağını belirtti.
İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç İTO’nun iştiraki Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’nde yapay zeka uygulamalarıyla ilgili girişimlere destek verdiklerini de açıkladı. Ardından şu sözleri ekledi :
“Özellikle sanayinin üretim, tasarım, kalite kontrolü ve paketleme dahil her aşamasında yapay zeka uygulamaları kullanılıyor. Birçok yerde insanların ortaya koyduğu çözümlerin, takiplerin, kontrollerin yapay zeka tarafından çok daha etkin bir şekilde yapıldığını görüyoruz. Bu bir tarafta üretimin güvenilirliğini, kalitesini, sürekliliğini ve riskini ortadan kaldıran bir süreç olarak karşımıza çıkıyor. Bir taraftan da maliyet tasarrufu sağlıyor.”
Türkiye Merkezli Yapay Zeka Firmaları Başarılarını Yarıştırıyor!
İTOSAM ‘ ın verilerine bakıldığında Türkiye’de yapay zeka uygulamalarıyla ilgili girişimler umut verici. Genç nüfusun teknolojiye olan merakı her geçen gün artıyor ve ülkemiz adına gururlandıran girişimlere imza atılıyor. İTOSAM raporuna göre yapay zeka ürünü geliştiren girişimlerin bilgi teknoloji alanında daha çok yoğunlaştığı görülmekte. Türkiye merkezli yapay zeka ürünü geliştiren şirketlerindeki hızlı artış teknolojideki geleceğimiz için heyecanlandıran bir durum.
Son olarak Küresel Yapay Zeka endeksi puanlarına göre Türkiye yapay zeka kapasitesi açısından 62 ülke arasında 39. Sırada yerini almış. Daha kapsamlı bilgiler için şurayı ziyaret edebilirsiniz.
Bir yanıt yazın