Google I/O 2024’te gerçekleşen ve yapay zekanın ön planda olduğu etkinlikte sergilenen tüm önemli yenilikleri sizler için topladık.

Google I/O 2024’te Açıklanan Tüm Önemli Yenilikler

yazar:

kategori:

Google I/O 2024’te gerçekleşen ve yapay zekanın ön planda olduğu etkinlikte sergilenen tüm önemli yenilikleri sizler için topladık.

Google’ın I/O 2024 etkinliğinde, yakında piyasaya sürülecek olan bir dizi heyecan verici yeni teknolojiyi keşfetme fırsatı bulduk. Beklendiği üzere, neredeyse tamamen yapay zeka üzerine kurulu olan bu etkinlikte, geleceğin birçok dikkat çekici gösterimi yapıldı. Yapay zeka alanında zaten güçlü bir konumda olan ve OpenAI ile rekabet edebilecek Gemini dil modelleriyle donatılan şirket, Android 15 hakkında da bilgi verilen geliştirici konferansında, donanım konularını beklenildiği gibi ikinci plana attı. Peki, Google’dan bugün hangi yenilikler duyuruldu? İşte Google I/O 2024’ün öne çıkan yenilikler:

  • Etkinlik, Google’ın yapay zeka tabanlı müzik yaratma aracı MusicFX DJ ile başlayan ve Marc Rebillet’in doğrudan yönettiği ilginç bir gösteriyle açıldı.
  • “Search Generative Experiences” adlı yapay zeka tabanlı altyapı, artık “AI Overviews” olarak anılacak. Bu hafta ABD’de herkesin kullanımına açılacak olan bu sistem, ilerleyen zamanlarda diğer ülkelere de yayılacak. Birden fazla soruyu aynı anda algılayıp, kullanıcı adına araştırma yaparak cevaplar sunabilen AI Overviews, internet sitelerinden bilgi toplayarak bu siteleri arka plana atıyor ve cevapları doğrudan Google arama sayfasında sunuyor. Bu sistem, çekilen fotoğraflar üzerinden görsel arama yapabiliyor ve video çekildiğinde, videoyu kare kare ayırarak yaşadığınız bir sorun hakkında detaylı arama yapabiliyor.
  • Google Fotoğraflar, “Ask Photos” adında yapay zeka tabanlı yeni bir arama sistemine kavuşuyor. Bu sistem, sorulan soruları algılayarak fotoğrafları bulabiliyor veya isteğe bağlı albümler oluşturabiliyor.
  • Gemini 1.5 Pro, artık global olarak tüm geliştiricilere açık hale geliyor ve Workspace Labs içinde de kullanıma sunuluyor.
  • NotebookLM adlı Gemini dil modeli, verilen yazılı verilerden yola çıkarak, istenilen konuda konuşabilen özel bir sesli asistan yaratma imkanı sunuyor. Bu asistanla doğal bir şekilde iletişim kurulabiliyor.
  • Google, “AI Agents” adlı yapay zeka yardımcılarıyla insanların günlük yaşamlarını kolaylaştırmayı hedefliyor. AI Agents, birden fazla Google servisine erişerek bilgi toplayabilecek.
  • Yeni Gemini 1.5 Flash dil modeli tanıtıldı. 1.5 Pro’ya göre daha hızlı ve verimli olduğu belirtilen bu model, daha az kapsama alanına sahip.
  • Project Astra duyuruldu. Bir yapay zeka tabanlı dijital asistan olan Astra, telefon kamerası aracılığıyla çevreyi algılayabiliyor ve her şey hakkında açıklamalar yapabiliyor. Sorulan sorulara akıcı bir şekilde cevap verebilen sistem, telefon ekranına veya bir tabloya çizilen işaretleri bile algılayabiliyor ve buna göre yanıtlar sunabiliyor.
  • Imagen 3 adlı görsel yapay zeka modeli tanıtıldı. Yazılan metinlerden görseller yaratan bu sistem, son derece gerçekçi sonuçlar elde edebiliyor.
  • Music AI Sandbox, müzisyenlere yeni şarkılar ve müzikler yaratma veya mevcut müzikleri farklı tarzlara dönüştürme imkanı sunan yeni yapay zeka araçları sağlıyor. Sanatçılar, isteklerini yazılı olarak ifade ederek müzikler oluşturabiliyor.
  • OpenAI Sora’nın rakibi olarak “Veo” tanıtıldı. 1080P çözünürlükte çıktılar sunan sistem, yazılan metinlerden videolar oluşturabiliyor. Google’ın sunduğu örneklerde gerçekçi sonuçlar veren sistem, bir dakikadan uzun videolar üretebiliyor.
  • Bulut bilişim için yüksek performanslı yeni TPU (Tensor Processing Units) Google Trilium ve ARM tabanlı bulut özel Axiom işlemci tanıtıldı.
  • Popüler e-posta servisi Gmail, Gemini’nin yardımıyla e-postaları özetleyebiliyor. Bu özetler üzerinden yapay zekaya sorular sorulabiliyor, otomatik olarak oluşturulan cevaplar alınabiliyor ve böylece zaman tasarrufu sağlanabiliyor. Gemini, aynı zamanda kullanıcıların Gmail’ini daha düzenli hale getirebiliyor, örneğin gelen faturaları düzenleyebiliyor veya rakamsal verileri toplayarak, “Bu projede en büyük harcama nereye yapıldı?” gibi sorulara tablolar hazırlayarak görsel cevaplar verebiliyor.
  • Gemini tabanlı bir sanal iş arkadaşı duyuruldu. Yapay zeka tabanlı bu iş arkadaşı, ortak projelerde yardımcı olmak üzere tasarlanmış ve sorulan sorulara hızlıca cevap verebiliyor. Ortak grupların tüm verilerine ve konuşmalarına erişebilen ve topladığı bilgilerden özetler çıkarabilen sistem, örneğin herkesin müsait olduğu bir zamanda otomatik olarak yemek ayarlayabiliyor.
  • Mobil odaklı Gemini Live ile, Gemini dil modeli aracılığıyla doğal bir sesli iletişim kurulabilecek. “Gems” adında bir altyapı da sunulacak ve burada isteğe bağlı özel sesli asistanlar yaratılabilecek. Son yapay zeka gelişmelerinden Intel Yapay Zeka Süper Bilgisayarı Aurora konumuz ilginizi çekebilir.
Paylaş, eş dost da duysun!

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir