Yüz Tanıma Teknolojisi

Yüz Tanıma Teknolojisi Tehdit Mi? Yapay Zeka Siyasi Eğilimleri Anlayabiliyor!

yazar:

kategori:

Yüz tanıma teknolojisi insanların mahremiyetine yönelik tehdit oluşturuyor mu sorusu son günlerde kafaları karıştırdı. Uzmanlar uyarıyor, yapay zeka yüz görüntülerine bakarak siyasi yönelime dair tahmin yürütebiliyor!  

Yapay zeka hayatımıza girdiğinden beri pek çok alanda tehdit gibi görülse de farklı iş kollarında fayda sağladığı tartışılmaz bir gerçek. Yakın zaman America Psychologist dergisinde yayınlanan çalışma yapay zeka ile ilgili akıllardaki soru işaretlerini çoğalttı. Araştırmaya göre iş görüşmelerinde iş başarısını tahmin eden algoritmanın siyasi görüşleri doğru tahmin etmedeki başarı oranı aynı. Yürütülen çalışma yüz tanıma teknolojisi mahremiyetimiz için tehdit oluşturacak mı? Sorusunu da beraberinde getirdi.  

Uzmanlar yüz tanıma teknolojisinin düşünülenden daha tehlikeli bir boyuta ulaşacağı konusunda uyarıda bulundu. Yapılan çalışmada uzmanların uyarısını destekler nitelikte. Çalışma kapsamında 591 kişiden siyasi yönelimlerine dair anket doldurmaları istendi. Bu yanıtları yapay zeka veritabanıyla karşılaştırdı. Araştırmayı yürüten baş yazar Michal Konsinski, Fox News Digital’e ortaya çıkan bulguların ‘’ uyarı’’ niteliğinde olduğunu söyledi.  

Yüz tanıma teknolojisi

Yüz Tanıma Teknolojisi Siyasi Kimliği Algılayabilir Mi?

Algoritmaların milyonlarca insana bir anda uygulanabileceğini ve bunun ucuz bir şekilde yapılabileceğini belirten Kosinski ‘’ İnsanlar sadece bir fotoğraf koyarak çok fazla şeylerini ifşa ettiklerinin farkında değiller bence’’ dedi.  

Dünyaca ünlü Standford Üniversitesi İşletme Enstitüsü’nde örgütsel davranış bölümünde doçent olan Michal Kosinski açıklamalarına şunları da ekledi  

‘’ İnsanların cinsel yönelimlerinin, siyasi yönelimlerinin, dini görüşlerinin korunması gerektiğini biliyoruz. Geçmişte herhangi birinin Facebook hesabına girip örneğin siyasi görüşlerini, beğenilerini, takip ettikleri sayfaları görebiliyordunuz. Ancak yıllar önce Facebook bunu kapattı ‘’  

Kosinski Facebook’da hala fotoğrafların çok net bir biçimde göründüğünü söylerken çalışmanın algoritmalar sayesinde bu fotoğraflardan siyasi yönelim çıkarımı yapabilmesinin mümkün olduğunu savundu. 

Yüz Tanıma Algoritması VGGFace2 İş Başında!  

591 katılımcının çalışma için görüntüleri kontrollü bir şekilde toplandı. Katılımcılardan siyah bir tshirt giymeleri istendi. Ayrıca tüm mücevherlerini çıkaran katılımcılardan yüzlerini tıraş edenler de oldu. Saç bandı kullanarak saçlarının öne gelmesi de engellendi. Sonrasında ise yüz tanıma algoritması VGGFace2 görüntüleri incelemeye başladı.  

Yazarlar bulgular için ‘’ akademisyenler, politikacılar, kamuoyu yüz tanıma teknolojisinin mahremiyeti zedelediğine dair potansiyel riskleri fark etmeleri ve dikkate almalarının aciliyetinin ‘’ altını çizdi.  

Çalışmanın sonucunda ‘’ bulgularımız biyometrik gözetim teknolojilerinin daha önce düşünülenden çok daha büyük bir tehdit olduğunu gösteriyor ‘’ şeklinde açıklama yapıldı.  

Yüz Tanıma Teknolojisi Nedir? Hatırlayalım…  

Yüz tanıma teknolojisi hayatımıza gireli aslında çok oluyor. Tabi her teknoloji gibi bu teknoloji de durmaksızın geliştirilmeye devam edildi. Son zamanlarda yapay zekanın sadece bir fotoğrafla insanların görüntülerini hareketlendirme becerisi çok konuşuldu. Hatta sunumlarında kullanan dev teknoloji şirketleri bile oldu. Dolayısıyla akıllara şu soru gelmeye başladı. Yapay zeka ile bizden habersiz bizim görüntümüz kullanılarak mahremiyetimiz ihlal edilir mi? Evet, yapay zekanın kötü kullanımında bu mahremiyetin ihlali söz konusu olabilir.  

Yüz Tanıma Teknolojisi Günümüzde Hangi Alanlarda Kullanılıyor?  

Yüz tanıma teknolojisi faydalı kullanıldığında pek çok sektörde güvenlik ihlallerinin önüne geçiyor. Fabrikalar, kamu kurum ve kuruluşları, AVM’ler, askeri alanlar ve hastaneler gibi pek çok alanda personel takibi için yüz tanıma teknolojisinden faydalanılmaktadır.  

Yüz Tanıma Teknolojisi Nerelerde Kullanılıyor?

Yüz tanıma teknolojisinin kullanıldığı en önemli alanlardan biri de kriminal vakaların tespitidir. Mobese kameraları vasıtasıyla kullanılan yüz tanıma özelliği suçluların tanınmasında büyük öneme sahiptir. Yüz tanıma cihazlarının sağladığı en büyük avantajlar ihtiyaç anında hızlı, pratik ve hatasız iş çıkarmasıdır. Teknoloji iyi yönde kullanıldığı taktirde hayatın disiplinli ve düzenli akışına da yardımcı olur.  

Sonuç olarak yapılan araştırmalar yapay zeka ile yüz tanıma teknolojisinin birleştiği noktada tehdit gibi görünse de her teknoloji kötü niyetli kullanıldığında ortaya dehşet verici durumlar çıkabilir. Burada önemli olan yüz tanıma teknolojisinin risk olmaması için ne gibi önlemler alınması gerektiğidir. Kosinski’nin açıklamaları ürpertici olabilir ama teknolojiyi yok sayamayacağımız için ortada risk varsa çözüm de vardır inancına sahip olunmalıdır.  

Geleceğin teknolojisini yaşadığımız şu günlerde yapay zeka ile ilgili büyük gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Gün geçmiyor ki yeni bir yapay zeka haberi akışımıza düşmesin… Sizler için doğru haberleri burada derlemeye gayret ediyoruz. Daha fazla yapay zeka haberi için takipte kalın!  

Paylaş, eş dost da duysun!

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir