Yapay Zeka Rahip Aforoz Edildi – Apple Yapay Zeka Özellikleri Açıklandı

yazar:

kategori:

Yapay zeka birçok alanda verdiği hizmetlere robot rahip geliştirmesini eklese de çevreden gördüğü tepki yüzünden henüz kullanılamadan bir gün içinde görevine son verildi.

ABD’de kendisini ülkenin en büyük ‘Katolik Savunuculuğu ve Müjdeleme Havarilik Merkezi’ olarak tanımlayan ve merkezi ABD olan dini ağ platformu Catholic Answers halkın dini inançlarının ihtiyaçları için online hizmet veren ve yapay zeka tarafından üretilen robot rahip Peder Justin’i geliştirdi. Ancak robot rahip Peder Justin’in verdiği yanıtlar inançlı kişileri kızdırınca göreve başladığı ilk 24 saat içinde aforoz edildi.

Tepkiler nedeniyle Peder Justin’i yalnızca Justin olarak güncellediklerini dile getiren Catholic Answers Başkanı Christopher Check uygulamanın oldukça yararlı olduğuna yönelik geri bildirimler alsalar da yapay zeka tarafından üretilen bir karakterinin rahip olarak tanıtılmasının tepkilere neden olduğunu belitti.

Check açıklamalarına uygulamanın bir öğretmen, rahip veya ruhani danışmanlık yapan biriyle kurulan insani etkileşimin yerini tutmasa da Katolik inancına dair öğretilerin daha iyi anlaşılması ve inancın ifade edilişiyle ilgili değer katan bir uygulama olması amacıyla üretildiğini belirterek devam etti. Tepkilerin haklı gerekçelerle oluştuğunu ve bu kaygıları kendilerinin de duyduğunu dile getiren Check uygulamanın amacından dışarı çıkmasını istemediklerini belirtti.

Katolik rahip robotun ‘Paylaştığımız inanç kadar gerçeğim’ gibi ifadeleri, cinsiyetçi tavsiyeleri, kadınlarla ilgili söylemlerinde çağdışı kalan görüşleri ve ilginç günah çıkarma yöntemleri halk tarafından olumsuz tepkilere yol açtı.

Farklı kaynaklardaki ilgili habere göre Peder Justin’in “İtalya’nın Assisi kentinde geçen çocukluğumdan ve gençliğimden beri rahiplik için güçlü bir çağrı hissettim” gibi ifadeleri tepkileri artırınca robot görevinden alınarak tarihteki ilk dijital rahibin aforoz edilmesi gerçekleşti.

iOS 18 ile birlikte yayınlanacak yapay zeka özellikleri artık biliniyor

Elde edilen avantajlar nedeniyle her geçen kullanımını ve popülerliğini artıran yapay zekanın Apple’ın iOS 18 işletim sisteminde de kullanılacağına dair piyasaya bilgi sızdırıldı. Elde edilen bilgilere göre yeni işletim sisteminin yapay zeka özellikleri arasında kullanıcıların uygulama logolarını istedikleri gibi yerleştirmeleri ve Siri’nin otomatik metin yazabilme ve yazıları özetleyebilme gibi yetenekleri olacak.

Konuyla alakalı Apple’ın resmi bir açıklaması olmasa da dijital alandaki gelişmeler son yıllarda yapılan bilgi sızdırılmasıyla artık daha önceden öğrenilebiliyor. Daha önceden elde edilen bilgilere göre Apple’ın iOS 18 sürümünde yapay zeka özelliklerine yer verip vermeyeceği uzun zamandır gündemde iken Apple analistliğiyle ün yapmış Mark Gurman’ın yeni paylaşımlarıyla yeni işletim sisteminin özellikleriyle ilgili daha fazla bilgi elde edildi.

Gurman’ın paylaşımlarına göre iOS 18 yeni özellikleri sayesinde oldukça kapsamlı ve büyük bir güncelleme olacak. Şimdiye kadarki en büyük güncelleme olarak tanımlanan iOS 18’in en dikkat çekici yeniliği ise yapay zeka alanında geliştirdiği yenilikler olacak.

PlayStation oyunları artık iOS’da

Her yıl haziran ayında WWDC konferansında tanıtılan ve eylül ayında düzenlenen büyük bir etkinlikle sunulan yenilikler sızdırılan bilgilere göre bu yıl büyük ses getirecek. Yeni iPhone 16 serisiyle kullanıcılara iOS 18, A18 işlemcinin gücünün etkisiyle yapay zeka alanındaki yeniliklerle gelecek. Siri diğer uygulamalarla kurduğu çoklu entegrasyonlar sayesinde otomatik metin yazabilen, verilen yazıları özetleyebilen ve daha pek çok fazlasını yapabilen bir işletim sistemiyle kullanıcılara sunulacak.

Şirket tarafından hiçbir resmi açıklama yapılmasa da elde edilen verilere göre Apple, yapay zeka modeli olarak şirket içinde ‘Ajax’ olarak isimlendirilen yapay zeka modelini kullanacak. Bu yapay zeka modelinin ise ChatGPT ayarında bir sohbet robotu olarak kalmayacağı düşünülüyor.

Sızdırılan bilgilere göre ekran tasarımında da değişikler olacak. iOS 18’le birlikte Mac sisteminde yıllardır kullanılan logoların ekranda istenildiği gibi yerleştirilme özelliği akıllı telefonlarda da aktif olacak.

Paylaş, eş dost da duysun!

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir