Yapay Zeka Kullanım Alanları Genişliyor! Gözlükten Tıbba Yeni Gelişmeler Gündemde

yazar:

kategori:

Yapay zeka hayatımıza girdiğinden beri pek çok alanda etkisi hissettiriyor. İlk başlarda sadece metin veya görsel üreten bir araç olarak görülmesine karşılık şimdi çok daha geniş bir alanda kullanılabiliyor. Bu bakımdan yapay zeka alanında haftanın öne çıkan gelişmelerini sizler için bir araya getirdik.

Meta Yapay Zeka Entegreli Gözlükler Geliştiriyor

Facebook ve Instagram’ın bağlı olduğu teknoloji firması Meta uzun zamandır yapay zeka alanında işlevsel ürünler geliştirmeye odaklanmış durumda. Bu kapsamda da firma şimdi ünlü gözlük markası Ray Ban ile akıllı gözlük üretmeye odaklandı. Tasarlanan bu gözlük sayesinde görebilen, duyabilen ve konuşan bir yapay zeka gözlüğe entegre edilmek isteniyor.

Açığa çıkan bilgilere göre gözlükte yer alan yapay zeka asistanı gördüklerinizi görüyor ve böylece sorduklarınıza da yanıtlar veriyor. Aynı zamanda gördüğünüz metni çevirme, bakılan objenin ne olduğunu açıklaması, video kaydı yapması ve fotoğraf çekmesi gibi ek özellikler de yer alıyor. Bu sayede günlük yaşamı önemli ölçüde kolaylaştıracak özellikler taşıyor. Özellikle gözlük gezmeyi sevenler için adeta bir rehberi yanlarında taşımalarını sağlıyor. Çünkü gidilen yerlerdeki eserleri, yolları veya tabelaları gözlük sayesinde çok kolay bir şekilde anlama imkanınız oluşuyor.

Ayrıca gözlük Whatsapp ve Messenger entegreli şekilde de çalışıyor. Bu sayede video görüşmeleri yaparken doğrudan gözlüğün camlarına da bakabilirsiniz. Bunların yanında gözlük normal kullanıma da sahip. Hey Meta diye seslenildiğinde devreye giren yapay zeka sistemi sayesinde istenildiği zaman yapay zeka özelliklerinden yararlanılacak. Yakın bir zamanda önce ABD’de satışa çıkarılması hedeflenen gözlük daha sonraki dönemde diğer ülkelerde de satışa sunulacak.

Yapay Zeka Tıp Alanında Çığır Açıyor

İngiltere’de yapılan bir çalışmada travmatik rahatsızlıkları olanlar için yapay zekadan yardım alındı. Çalışmada travmaların genç insanlar üzerinde etkili olduğu ve empati ya da sorunları çözme gibi durumlar için olumsuz etkilerde bulunduğu tespit edildi. Bunun saptanmasında ise yapay zekadan yardım alındı.

Essex Üniversitesi’nde yapılan çalışmada katılımcıların çocukluk travmaları üzerinde duruldu. Bu çalışmada yapay zeka ise travmatik olayların beyin gelişimlerini nasıl etkilediği üzerinde durdu. Yüzlerce kişinin beyin taramasının yapıldığı çalışmada elde edilen verilerin analiz edilmesi için yapay zekadan yardım istendi. Normal koşullarda bu kadar çok katılımcı sayısının olduğu bir araştırmada verileri analiz etmek yıllar sürecekken yapay zeka sayesinde bu süre son derece kısaldı. Böylece ortaya çıkan bulgulara göre çocukluk döneminde travmatik olaylar yaşayan kişilerin ilerleyen dönemdeki beyin gelişimlerinin bundan olumsuz etkilendiği ortaya koyuldu. Özellikle empati kurma gibi becerilerin tam olarak gelişmediği gözlemlenirken bazı katılımcıların kendilerine odaklanmayla ilgili sorunlar yaşadığı da görüldü.

Şirketler Yapay Zekaya Uyum Göstermekte Zorlanıyor

Yapay zeka çok hızlı bir şekilde geliştiği için iş dünyasında özellikle bu alana yabancı olanlar tarafından hızlı bir şekilde takip edilemiyor. Bunun son örneği Dell tarafından yapılan bir araştırmada ortaya koyuldu. Global çapta yapılan araştırmada ankete katılan firmaların yüzde 56’sının yapay zeka gelişmelerine firmalarını tam olarak adapte haline getiremedikleri ortaya koyuldu. Bunun yanında yapay zekanın çok hızlı bir şekilde gelişmesi de rekabet açısından firmaların endişe duyduklarını ortaya koydu. Çünkü ankete katılan firmalardan yüzde 60’ı rakiplerinin yapay zekayı daha hızlı kullanmaları halinde kendi iş rekabetlerinin önemli ölçüde güçleştiğini ortaya koydu. Bunun yanında katılımcı firmaların yüzde 40’ı da yapay zekanın henüz verimli olmadığını ve gelişmesi için daha fazla süreye ihtiyacı olduğu görüşünü açıkladı.

Paylaş, eş dost da duysun!

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir