Son günlerde bir yazar yapay zeka ile kitap yazdığı için telif hakkı almasıyla bir ilk yaşandı. Telif Hakkı Bürosu ilk etapta bu talebi reddetse de sonrasında kararını değiştirdi.
60 yaşındaki emekli ABD Ordusu gazisi Elisa Shupe kendi yazdığı roman için telif hakkı tescili alarak tartışmalara yol açtı. Kitabını yazarken OpenAI’nin ChatGPT teknolojisinden yoğun olarak yararlanmıştı. Başvurusu ABD Telif Hakkı Bürosu’nun makine tarafından oluşturulan içerikleri telif hakkı kapsamı dışında bırakan politikasına karşıydı.
Yapay Zeka İle Kitap Yazma İçin Telif Hakkı
Yapay zeka ile kitap yazma ve bunun üzerinden telif hakkı kazanılması Shupe’un cinsiyet eşitliği savunuculuğu gibi kişisel yaşamındaki önemli olaylardan esinlenen romanıyla ilgili bir durumdu. Kayıt özellikle daha fazla insanın yapay zeka araçlarını yaratıcı çalışmalarına entegre etmesiyle USCO’nun bu konudaki mücadelesine katkıda bulunuyor. Yapay zeka tarafından oluşturulan metnin düzenlenmesi üzerine telif hakkı alan ilk eserlerden biri olma özelliğini taşıyor.
Fikri mülkiyet avukatı Erica Van Loon Telif Hakkı Bürosu’nun bu konuda net bir sınır çizmeye çalıştığını görüyoruz diye belirtiyor. Shupe’un durumu bu mücadelenin bazı ince detaylarını ortaya koyuyor. Zira onaylanan kayıt önemli bir uyarı içeriyor. USCO Shupe’a verdiği telif hakkı tescilinde onu geleneksel anlamda tüm metnin yazarı olarak tanımıyor. Bunun yerine yapay zeka tarafından oluşturulan metnin seçimi, koordinasyonu ve düzenlenmesi üzerine telif hakkı veriyor. Bu karar kitabın izinsiz kopyalanamayacağını belirtiyor. Temel cümlelerin ve paragrafların telif hakkına tabi olmadığı ve teorik olarak yeniden düzenlenerek farklı bir eser olarak yayınlanabileceği anlamına geliyor.
USCO telif hakkı kaydını Shupe’un eserini kaydettirmeye çalıştığı tarih olan 10 Ekim’e göre işlemiş. Ajans konu hakkında yorum yapmayı reddediyor. Ajans sözcüsü Nora Scheland Telif Hakkı Bürosu belirli telif hakkı kayıtları veya bekleyen kayıt başvuruları hakkında yorum yapmaz diyor. Başkan Biden geçen sonbaharda yapay zeka ile ilgili idari emir yayınlamıştı. Emirde ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi’nden Telif Hakkı Bürosu’na danışarak Beyaz Saray’a yapay zeka kullanılarak üretilen eserlerin korunmasını talep ediyor.
Engelleri Nedeniyle Yapay Zeka İle Kitap Yazıp Telif Hakkı Almak İstemişti
Shupe’un sınırlı telif hakkı kaydı büyük önem taşıyor. Başlangıçta USCO’dan yapay zeka ile kitap yazma veya üretilen içerik için telif hakkının tanınmasına daha sağlam bir adım bekliyordu. İlk telif hakkı başvurusunda Engellerim nedeniyle ADA muafiyeti altında yapay zeka destekli ve yapay zeka tarafından oluşturulan içerik için telif hakkı almayı amaçlıyorum demişti.
Shupe kitabını ancak yapay zeka araçlarının yardımıyla tamamlayabileceğine kesinlikle inanıyor. Kendisinin yüzde 100 engelli olarak tanındığını ve bipolar bozukluk, sınırda kişilik bozukluğu ve beyin sapı malformasyonu gibi durumlar nedeniyle yazma sürecinde zorlandığını ifade ediyor. Yapay zeka ile muhteşem içerikler üretmek istiyorsanız büyük dil modeli Llama 3’ü incelemenizi öneririz.
Bir yanıt yazın