Yapay zeka dünyasında, Claude AI ve ChatGPT karşılaştırması için rekabet giderek kızışıyor. Peki, bu rekabette kim daha önde?

Yapay Zeka Dünyasında Claude AI ve ChatGPT Karşılaştırması

yazar:

kategori:

Yapay zeka dünyasında, Claude AI ve ChatGPT karşılaştırması için rekabet giderek kızışıyor. Peki, bu rekabette kim daha önde?

Genel kanıya göre, ChatGPT şu an için en gelişmiş yapay zeka sohbet robotu olarak görülüyor. ChatGPT’nin ücretsiz versiyonunda kullanılan ve büyük dil modeli (LLM) olan GPT-3.5, türünün en büyük ve en güçlüsü olarak kabul ediliyordu. Ancak, bu durum yalnızca ChatGPT Plus ve Microsoft üzerinden sunulan aylık 20 dolarlık abonelikle erişilebilen GPT-4 ile değişti.

Claude AI ve ChatGPT Arasındaki Farklar

ChatGPT’nin piyasaya sürülmesi, Microsoft Copilot, Google Gemini ve Anthropic tarafından geliştirilen Claude gibi diğer şirketleri kendi yapay zeka sohbet robotlarını halka sunmaya teşvik etti. Yapay zeka üzerine çalışan güvenlik ve araştırma şirketi Anthropic, yakın zamanda Claude 3 adlı yapay zeka sohbet robotunun en yeni versiyonunu piyasaya sürdü. Bu gelişmeyle birlikte, Claude’un OpenAI’nin ücretsiz ChatGPT versiyonuna kıyasla bazı avantajları olduğu gözlemlendi.

Claude AI’nin Yapabildikleri Ama ChatGPT’nin Yapamadıkları

1. Dosyaları Okuma, Analiz Etme ve Özetleme

Claude, sohbete dosya ekleyebilme özelliğiyle ChatGPT’ye göre belirgin bir avantaja sahip. Kullanıcılar, ek düğmesine tıklayarak veya dosyaları doğrudan metin giriş alanına sürükleyip bırakarak dosya yükleyebilir. Yüklenebilecek dosya türleri arasında Word belgeleri, PDF’ler, .txt, .csv ve diğerleri bulunuyor. Claude, Excel elektronik tablolarını işlemiyor, ancak bu dosyaları PDF’lere dönüştürüp yapay zekaya yükleyerek özetlenebilir.

2. Daha Fazla Kelime İşleme

Claude 2, 10 Temmuz’da piyasaya sürüldüğünde 100.000 token ile ChatGPT’nin ücretsiz versiyonundan daha uzun giriş ve çıkışlara izin veriyordu. Bu, kullanıcıların her konuşmada yaklaşık 75.000 kelimeye kadar alışveriş yapabileceği anlamına geliyor. Şu anki en güncel versiyon olan Claude 3, 195K bağlamla yaklaşık 200.000 kelime işleyebiliyor ve bu da ona konuşmalardaki bağlamı daha iyi anlama yeteneği veriyor. Claude’un 195K bağlamı, ChatGPT’nin GPT-3.5’teki 4K bağlamını geride bırakıyor. Peki sadece GPT-3.5 i mi? Hayır, GPT-4’ün bağlam limitide 128k, yani Claude 195k ile onuda geride bıraktı.

3. Daha Güncel (2022 Sonrası) Eğitim Datası

Claude 3, Ağustos 2023’e kadar güncel verilerle eğitildi, buna karşın ChatGPT, Ocak 2022’ye kadar olan verilerle eğitildi.

4. Bağlantılara Erişim ve İçerik Özetleme

Kullanıcılar, Claude’a belge ekleyebilir ve sohbete bırakılan bağlantıların içeriğini özetlemesini sağlayabilir. Bağlantı eklendiğinde, Anthropic, Claude’un sohbete bağlantılar girildiğinde yanılsamalar görebileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Yapay zeka Cumhurbaşkanı hamlesi konusuda ilginizi çekiyorsa inceleyebilirsiniz.

Paylaş, eş dost da duysun!

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir