Çocukluk döneminde maruz kalınan istismar ve ciddi duygusal zararların beyin taramalarını analiz etmek amacıyla yapay zeka teknolojisi kullanılmakta.
Essex Üniversitesi’nin İngiltere’de gerçekleştirdiği araştırma, travmatik deneyimlerin genç bireylerin beyin gelişimini nasıl etkilediğini ve özellikle problem çözme yeteneği ile empati gibi beceriler üzerindeki etkilerini ortaya koydu.
Dr. Megan Klabunde, bu bulguların, travmanın neden olduğu etkileri iyileştirebilecek yeni terapilerin geliştirilmesine imkan tanıyacağını ifade etti.
Dr. Klabunde, “Beynin iki önemli bölgesinde dikkate değer değişiklikler tespit ettik. Problem çözme yeteneği ve öz-farkındalık üzerindeki etkileri artık daha iyi anlıyoruz. Bu durum, bireylerin duygularını işleme, ilişkiler kurma ve kendi bedenlerini anlama yetenekleri üzerinde zorluklar yaratabilir. Ayrıca hafıza ve karar verme yeteneklerini de etkilemektedir” şeklinde konuştu.
16 yaşında iken Nijerya’da kadın sünnetine tabi tutulduğunu belirten Valeria adındaki genç kadın, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Ne olduğunu anlamadan kendimi yerde buldum. Birisi göğsümün üzerine oturmuştu. Bu, benim için ömür boyu sürecek bir travmanın başlangıcı oldu. Yıllar boyunca hem fiziksel hem de duygusal acılar yaşadım.”
Kari, çocukluk döneminde yaşadığı cinsel istismarı şu sözlerle ifade etti: “Bu çalışmanın bana kattığı değeri sözcüklerle ifade etmek mümkün değil. Uzun yıllar boyunca ilişkiler konusunda zorluklar yaşadım ve sürekli olarak ‘bu durumun sebebi nedir?’ diye kendime sordum. Şimdi ise, yaşadıklarımın kendi kusurum olmadığını anlıyorum.” Yeni yapay zeka hakkında GPT-5 mi GPT-4.5 mi? Konumuza göz atabilirsiniz.
Bir yanıt yazın