Akıllı telefon ve laptoplarda kullanıma uygun yeni bir yapay zeka modeli olan Apple OpenELM’i geliştirilmeye devam ediyor.

Apple OpenELM Yeni Yapay Zeka Modeli

yazar:

kategori:

Akıllı telefon ve laptoplarda kullanıma uygun yeni bir yapay zeka modeli olan Apple OpenELM’i geliştirilmeye devam ediyor. Bu model, 270 milyon, 450 milyon, 1,1 milyar ve 3 milyar parametre olmak üzere dört farklı boyutta mevcut.

Apple’ın araştırma ekibi, OpenELM’i Hugging Face’in model kütüphanesinde yayınladı. “Açık Kaynak Verimli Dil Modelleri” olarak adlandırılan OpenELM, metin tabanlı işlemler için yüksek verimlilik sunuyor ve geliştiricilere açık kaynak olarak sunulmuş durumda.

Parametre sayısı, modelin eğitim verilerinden ne kadar bilgi çıkarabildiğini gösterir ve OpenELM’in dört farklı boyutu, maliyet etkinliği ve cihazlarda çalışma optimizasyonu açısından önem taşır.

Apple CEO’su Tim Cook, şirketin yapay zeka stratejilerini yıl içinde açıklayacaklarını ve 2024’te üretimsel yapay zeka alanında önemli adımlar atacaklarını duyurdu.

Apple’ın yapay zeka alanındaki ilerlemesi, DarwinAI adlı Kanada merkezli bir yapay zeka şirketini satın almasıyla dikkat çekti. Şirket, ReALM ve MGIE gibi yapay zeka modelleriyle tanınmaktadır.

Apple’ın iPhone’larda Gemini destekli özellikler ve iOS 18 için Google ve OpenAI ile iş birliği yapacağı, ayrıca Baidu’nun yapay zeka modellerini lisanslamak için görüşmeler yaptığı bildirildi.

Haziran ayında gerçekleşecek olan WWDC’de Apple’ın yapay zeka stratejisi hakkında daha fazla bilgi vermesi ve yapay zeka odaklı bir App Store duyurusu yapması bekleniyor. İlgi çekici bir diğer içeriğimiz olan Türkiye’de Yapay Zeka Lisesi yazımızı okuyabilirsiniz.

Paylaş, eş dost da duysun!

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir