Apple akıllı telefon ve bilgisayarları için uzun zamandır yapay zeka geliştirmek istiyor. Aslında markanın bu sürecinde halihazırdaki yapay zeka modellemelerini kullanmak istemiyor oluşu yatıyor. Henüz yapay zeka geçtiğimiz yıllarda yeni çıktığında Apple, OpenAI ile yakından ilgilenmişti. Ancak daha sonrasında kendi yapay zeka sistemini geliştirmek için çalışmalara başladığını belirten firmadan şimdiye kadar ise tatmin edici çözümler gelmemişti. Hatta rakiplerine göre Apple’ın yapay zeka gelişmelerinde geride kaldığı belirtilmişti. Bu noktada ise Apple geliştiricileri Hugging Face model kütüphanesi üzerinden OpenELM’i yayınladı.
Apple Yapay Zeka Geliştirmesi OpenELM Nedir?
Apple akıllı telefon ve laptop bilgisayarlar için dün Hugging Face model kütüphanesi üzerinden OpenELM’i sundu. Bu sistem şimdilik dört küçük dil modelini içeriyor. Hugging Face sayfasında belirtildiğine göre ise OpenELM açılım olarak “açık kaynak verimli dil modelleri” anlamı taşıyor. Bu kapsamda da OpenELM görevleri arasında eposta yazımından metin düzeltisine kadar farklı görevler yer alıyor. Özellikle kütüphanede paylaşılmış olan model açık kaynak kodlu olduğu için geliştiriciler için de kullanılabilir özellikler taşıyor.
OpenELM teknik özelliklerine bakacak olursak; 270 milyon parametre, 450 milyon parametre, 1,1 milyar parametre ve 3 milyar parametre olacak şekilde dört farklı boyut taşıdığı görülüyor. Özellikle yapay zeka sistemlerinde parametreler söz konusu bir modelin veri işlemesinden karar verme sürecine değin kaç türden değişkeni nasıl ve ne şekilde anladığını ifade ediyor. Dolayısıyla OpenELM parametre açısından 3 milyarlık veri değeri ile azımsanmayacak bir değer de sunuyor denilebilir. Aynı şekilde tek model yerine küçük küçük farklı modellerin çalıştırılması da maliyet olarak çok daha düşük oluyor. Yine küçük modeller akıllı telefon ve tablet gibi cihazlarda da daha verimli şekilde kullanılabiliyor.
Apple Yapay Zekada Ne Durumda?
Her ne kadar Apple için OpenELM henüz başlangıç aşamasındaki bir modele işaret ediyor olsa da kullanıcılar Apple’dan en az ChatGPT ayarında bir yapay zeka sistemi geliştirmesini bekliyorlar. Tim Cook ise geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklama ile birlikte Apple’ın yapay zeka planlarının içinde bulunduğumuz yılın ilerleyen dönemlerinde açıklanacağı ve baskın hale geleceğini belirtmişti. Aynı şekilde Cook, 2024 yılında yapay zeka alanında Apple’ın çığır açacağını da vurgulamıştı.
Her ne kadar şimdiye kadar bu türden bir çığır açıcı durum olmadıysa da Apple’ın yapay zeka alanında çalışmalar yapmakta olduğunu da ihmal etmemek gerekiyor. Özellikle geçtiğimiz Mart ayında Apple, sessiz bir şekilde Kanada merkezli yapay zeka girişimi olan DarwinAI’yi satın almıştı. Aynı şekilde ekran varlıklarının bağlamlarını değerlendirme yapabilen sistem ReALM ve fotoğraf düzenlemeye odaklanmış olan MGIE gibi modeller de Apple tarafından duyurulmuştu.
Bunun yanında Apple, iPhone’larda daha iyi bir kullanıcı deneyiminin yaşanması adına Gemini ile destek özelliği oluşturmak için Google ile ortaklık kurmak istiyor. Hatta yeni beklenen IOS 18 güncellemesinde Google ve OpenAI ile kurulan ortaklık kapsamında Apple’ın kullanıcılarına gözle görünür bir şekilde kullanım sunacak yapay zeka özelliklerini çeşitli cihazlarına getirmek istediği de biliniyor. Bunun yanında Apple’ın yapay zeka gelişmeleri arasında Çin merkezli Baidu tarafından geliştirilen yapay zeka modellerini de lisanslamak için görüşmeler yaptığını ifade etmek gerekiyor.
Apple için ise merakla beklenen yapay zeka gelişmelerinin Haziran 2024 tarihinde yapılacak olan WWDC etkinliğinde kamuoyuna açıklanması bekleniyor. Şimdilik OpenELM, özellikle eposta düzenleme ve oluşturma üzerine geliştirilmiş olsa da yakın bir tarihte Apple, yapay zeka alanında kendisinden söz ettirebilir gibi görünüyor.
Bir yanıt yazın